Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 08:24

Νέα κακοκαιρία από σήμερα με αφρικανική σκόνη και λασποβροχές

Νέα κακοκαιρία από σήμερα με αφρικανική σκόνη και λασποβροχές

Μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών, θα φέρει το νέο βαρομετρικό χαμηλό που φτάνει στη χώρα μας από τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η κακοκαιρία θα επηρεάσει την Ελλάδα σήμερα και αύριο, δηλ. Τρίτη και Τετάρτη, κυρίως τα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας, όπου θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα. Από την Πέμπτη, τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν, ενώ την Παρασκευή θα περιορισθούν στα ανατολικά τμήματα.

Αναλυτικότερα, για σήμερα Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στην Ανατολική Πελοπόννησο, Κεντρική Στερεά και Θεσσαλία και καταιγίδες στο Νοτιοδυτικό Ιόνιο. Οι βροχές και οι καταιγίδες από το μεσημέρι στην Πελοπόννησο (κυρίως στα νότια τμήματα), στο Νότιο Ιόνιο, στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο και στη Δυτική Κρήτη θα ενταθούν και βαθμιαία θα επεκταθούν βορειοανατολικά, επηρεάζοντας έως το βράδυ τα υπόλοιπα τμήματα του Νοτίου και Κεντρικού Αιγαίου, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Τα φαινόμενα στις παραπάνω περιοχές θα είναι ιδιαίτερα έντονα και θα συνοδεύονται από ηλεκτρική δραστηριότητα και τοπικές χαλαζοπτώσεις, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Στερεάς. Οι άνεμοι στα πελάγη θα ενισχυθούν σημαντικά και θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις θυελλώδεις, 8 μποφόρ, και τοπικά πολύ θυελλώδεις, 9 μποφόρ, ενώ στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις, 6-7 μποφόρ, και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και πρόσκαιρα στο Κεντρικό Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις, 8-9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6-7 μποφόρ, και στο Κεντρικό Ιόνιο θυελλώδεις, 8 μποφόρ.

Αύριο Τετάρτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά τμήματα της χώρας, όπου στη Κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα. Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, 7-8 μποφόρ, και στο Νότιο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, 5-6 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ-meteo, την Πέμπτη προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα στην Κρήτη. Κατά τις πρωινές ώρες οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις, 6-7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση.

Διαβάστηκε 1439 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων