Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2016 17:14

Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων με την Ευρωπαϊκή Επαγγελματική Ταυτότητα

Όσο η κινητικότητα των εργαζομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται, τόσο απλοποιούνται οι τρόποι αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων. Αν θέλετε να εργαστείτε σε άλλη χώρα της Ένωσης όπου το επάγγελμά σας είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο, ενδέχεται να πρέπει να αναγνωρίσετε επίσημα τα επαγγελματικά σας προσόντα, δηλαδή την κατάρτιση και την επαγγελματική σας εμπειρία προτού αρχίσετε να ασκείτε το επάγγελμά σας στη χώρα αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Επαγγελματική Ταυτότητα (European Professional Card, EPC) αποτελεί ηλεκτρονική διαδικασία την οποία μπορείτε να ακολουθήσετε για την αναγνώριση των επαγγελματικών σας προσόντων σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Η χρήση της είναι ευκολότερη και ταχύτερη από ό,τι οι παραδοσιακές διαδικασίες αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, καθώς και πιο διαφανής: μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της αίτησής σας διαδικτυακά και να ξαναχρησιμοποιείτε ήδη «φορτωμένα» ηλεκτρονικά έγγραφα για να υποβάλετε νέες αιτήσεις σε άλλες χώρες. Δεν πρόκειται για «φυσική» κάρτα αλλά ηλεκτρονική απόδειξη ότι έχετε περάσει από διοικητικούς ελέγχους και τα επαγγελματικά σας προσόντα έχουν αναγνωριστεί από τη χώρα στην οποία επιθυμείτε να εργαστείτε (χώρα υποδοχής), ή ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις να παρέχετε υπηρεσίες προσωρινά στην εν λόγω χώρα.

Για την ώρα η Ευρωπαϊκή Επαγγελματική Ταυτότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο αν είστε:

-φαρμακοποιός

-φυσιοθεραπευτής/φυσιοθεραπεύτρια

-οδηγός ορειβασίας

-κτηματομεσίτης/κτηματομεσίτρια

Οι λοιποί επαγγελματίες θα πρέπει να ακολουθούν τις συνήθεις διαδικασίες για την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων. Στο μέλλον, η διαδικασία EPC ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλα επαγγέλματα.

Διαβάστηκε 1785 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2016 17:20