Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013 18:53

Δεν αφαιρούνται οι θρησκευτικές εικόνες από τα δικαστήρια, με απόφαση του ΣτΕ

Δεν αφαιρούνται οι θρησκευτικές εικόνες από τα δικαστήρια, με απόφαση του ΣτΕ

Ως απαράδεκτη, απέρριψε το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ’ αριθμ. 2980/2013 απόφασή του, αίτηση τριών πολιτών, με την οποία ζητούσαν να αφαιρεθούν όλες οι θρησκευτικές εικόνες και τα σύμβολα από τους τοίχους των δικαστικών αιθουσών,

καθώς επίσης και να ακυρωθεί η από 12 Ιανουαρίου 2010 απόφαση της επιτροπής διοίκησης και διαχείρισης των Διοικητικών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, που προβλέπει την ύπαρξη εικόνων στις δικαστικές αίθουσες.

Το ΣτΕ στην απόφασή του, αφού κάνει εκτενή αναφορά στις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία, απορρίπτει την αίτηση χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και κρίνοντας πως δεν μπορεί να προσβληθεί η απόφαση της επιτροπής διοίκησης και διαχείρισης των Διοικητικών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης.

Η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι οι τρεις προσφεύγοντες στο ΣτΕ δεν απέδειξαν το έννομο συμφέρον τους, όπως απαιτεί ο νόμος, αλλά και ούτε έχει αποδειχθεί η ιδιότητα της δικηγόρου, την οποία επικαλείται η μία εκ των τριών που προσέφυγαν στο δικαστήριο.

Ακόμη, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την παρέμβαση του Mητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ υπέρ της απόφασης της επιτροπής διοίκησης και διαχείρισης των Διοικητικών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, καθώς κρίθηκε από τους συμβούλους Επικρατείας ότι έχει ηθικά έννομο συμφέρον να ασκήσει παρέμβαση, στην οποία μεταξύ άλλων υποστήριξε πως για πρώτη φορά οι εικόνες τοποθετήθηκαν στις δικαστικές αίθουσες την πρώτη μεταπελευθερωτική περίοδο (1828-1833).

Διαβάστηκε 2398 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013 18:56