Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015 15:33

«Πράσινο φως» για την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Δημητρίου Ψυρρή

«Πράσινο φως» για την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Δημητρίου Ψυρρή

Σημαντικές φθορές από το χρόνο και από άστοχες επεμβάσεις του παρελθόντος εμφανίζει ένας ναός- κόσμημα, στο κέντρο της Αθήνας, ο ναός του Αγίου Δημητρίου Ψυρρή. Για τη διάσωση του ναού το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), ενέκρινε εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης, καθώς και συντήρησης των διακοσμητικών του στοιχείων.

 «Γίνεται μια προσπάθεια να στηρίξουμε αυτό το μνημείο που εδώ και πολλά χρόνια έχει υποστεί καταστροφικές επεμβάσεις και θα είχε καταρρεύσει αν δεν υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι να το στηρίξουν». Με αυτά τα λόγια ο πατήρ Χρυσόστομος, προϊστάμενος του ναού, εξέφρασε στα μέλη του Συμβουλίου την αγωνία του για τη διάσωση του ναού, που αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και κηρυγμένο μνημείο από το 2000. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα ναό που δεν έχει ενορίτες, γι' αυτό και δεν έχει οικονομική ευρωστία.

Ο ναός Αγίου Δημητρίου Ψυρρή, τρίκλιτη μεγάλων διαστάσεων βασιλική που συνδυάζεται με σταυροειδή τρουλαίο ναό, βρίσκεται στην οδό Παλλάδος, πάροδο της οδού Αθηνάς. Ο ναός ιδρύθηκε το 1845, όπως αναγράφεται σε επιγραφή στη δυτική όψη του ναού. Χτίστηκε στο σημείο που υπήρχε παλαιότερα άλλος ναός, ο οποίος κατεδαφίστηκε από άγνωστη αιτία.

Διαβάστηκε 3692 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων