Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 14:51

Ο βίος της Αγίας Αγνής

Εορτάζουμε τη μνήμη της Αγίας Αγνής στις 21 Ιανουαρίου

«Ὑπὲρ νέον σοι μόσχον, ὡς Δαυὶδ λέγει
Ἤρεσκεν Ἁγνὴ πυρπολουμένη, Λόγε.»

    Η Αγία Μάρτυς Αγνή, γεννήθηκε περίπου το 290 μ.Χ. στη Ρώμη, από πλούσιους και ευγενείς γονείς. Αν και έχασε, μαρτυρικά, τη ζωή της σε νεαρή ηλικία, πρόλαβε να επιδείξει λαμπρό και θεάρεστο έργο.
    Από μικρή κοπέλα, με κάθε ευκαιρία υπηρετούσε τις εντολές και το λόγο του Κυρίου, προσφέροντας απλόχερα βοήθεια σε όλους τους συνανθρώπους της, ενώ ως κύριο μέλημά της, είχε να γνωρίσει σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται τον ένα και μοναδικό αληθινό Θεό.
    Ο αγώνας της Αγνής για το Χριστό, δεν άργησε να μαθευτεί στον τοπικό άρχοντα, ο οποίος ως ειδωλολάτρης που ήταν, κυνηγούσε, βασάνιζε και θανάτωνε τους χριστιανούς. Μαθαίνοντας λοιπόν, για τη θεοσεβούμενη χριστιανή Αγνή, ζήτησε να τη συλλάβουν και να την οδηγήσουν μπροστά του. Μόλις την είδε της ζήτησε να απαρνηθεί το Θεό, αλλιώς θα την οδηγούσε υποχρεωτικά σε ένα πορνείο. Η Αγία Αγνή, με γενναιότητα, αρνήθηκε ενώπιον του ειδωλολάτρη ηγεμόνα, να απαρνηθεί το Θεό και να ασπαστεί τα είδωλα, λέγοντάς του πως είναι βέβαια πως και στο πορνείο να οδηγηθεί, ο Θεός θα τη διασώσει. Στα λόγια αυτά ο άρχοντας εξοργίστηκε και αμέσως έδωσε εντολή και οδήγησαν την νεαρή χριστιανή Αγνή στο πορνείο.
    Με τη βοήθεια του Θεού, η Αγία Αγνή, κατάφερε ακόμα και μέσα στο πορνείο να παραμείνει αγνή, τόσο στη ψυχή, όσο και στο σώμα, αφού κάθε φορά που την πλησίαζε κάποιος άντρας, έχανε τη σαρκική επιθυμία και στεκόταν μπροστά της σαν να ήταν νεκρός. Και ήταν τέτοια η πίστη της, που από τις προσευχές της, μία ημέρα έγινε πραγματικός σεισμός στο πορνείο, με αποτέλεσμα όλες οι υπόλοιπες γυναίκες να την βγάλουν έξω και να την οδηγήσουν και πάλι στον άρχοντα.
Βλέποντας ο ειδωλολάτρης άρχοντας πως η Αγνή ακόμα και μετά την παραμονή της στο πορνείο παρέμενε αγνή και απόλυτη στην πίστη της στον ένα και μοναδικό Θεό, έδωσε εντολή να την ρίξουν στη φωτιά.
Η Αγία, χωρίς να δειλιάσει καθόλου, με σύμμαχο τη δυνατή της πίστη, έκανε το σταυρό της και μπήκε μόνη της στη φωτιά. Ήταν περίπου το 305 μ.Χ. όταν η Αγία Αγνή, μέσα στη φωτιά, προσευχόμενη, παρέδωσε την άγια ψυχή της στον Κύριο. Τα απανθρακωμένα λείψανά της, επέτρεψε ο άρχοντας, να τα παραλάβουν ευσεβείς χριστιανοί και να τα θάψουν με την πρέπουσα ευσέβεια.

Διαβάστηκε 2439 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων