Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 19:54

ΚΑΣ: «Όχι» σε γυάλινη στέγη στο ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα

ΚΑΣ: «Όχι» σε γυάλινη στέγη στο ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα

Πώς θα έδειχνε η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα εάν είχε γυάλινη στέγη πάνω από το νεότερο πρόσκτισμά της; Μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ, καθώς χθες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου γνωμοδότησαν, μεν, υπέρ της σχετικής μελέτης που το περιελάμβανε ως πρόταση, αλλά με αρκετές παρατηρήσεις, μία από τις οποίες απέκλειε το ενδεχόμενο.

«Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και τη φάση του 21ου αιώνα στις ήδη υπάρχουσες», «η επιλογή θα αλλοιώσει το μυσταγωγικό φωτισμό του εσωτερικού του ναού», «χρειάζεται διερεύνηση της «συμπεριφοράς» του μνημείου», ήταν μόνο μερικές από τις αντιδράσεις των μελών ως προς την πρόταση της γυάλινης οροφής, η οποία, τουλάχιστον από την πλευρά των μελετητών, είχε σοβαρά πλεονεκτήματα. Το κυριότερο ήταν ότι με την αφαίρεση της υπάρχουσας στέγης από μπετόν, που θεωρήθηκε απαραίτητη λόγω της καταπόνησης που δημιουργεί στον ναό, το κυρίως μνημείο του 11ου αιώνα θα «ανέπνεε», αποδίδοντας ταυτόχρονα 1,30 μέτρα από τη βυζαντινή τοιχοποιία του, η οποία σήμερα δεν είναι ορατή, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος αυτών των πλευρών.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΚΑΣ, η μελέτη, η οποία «πέρασε» σε επίπεδο κατευθύνσεων, θα πρέπει να επανέλθει με καλύτερη ιστορική και αρχαιολογική τεκμηρίωση, με την εκπόνηση αναλυτικού τεύχους για την παθολογία του κι αφού θα έχουν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και των μελών του Συμβουλίου. Σύμφωνα, πάντως, με τα σημερινά δεδομένα, το μνημείο, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζει προβλήματα ρηγματώσεων, κυρίως στον πεσσό επάνω από τον νοτιοανατολικό κίονα και στο σταυροθόλιο του διακονικού, καθώς και αποκολλήσεις των ακμών της κεντρικής και νότιας κόγχης. Επίσης, έχει διαπιστωθεί χαλάρωση ελκυστήρων και προβλήματα υγρασίας, κυρίως στην κεντρική κόγχη.

Διαβάστηκε 3646 φορές