Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 13:45

Έρχεται στην αγορά το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο, ένας σολομός

Έρχεται στην αγορά το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο, ένας σολομός

Μετά τα μεταλλαγμένα φυτά, έρχονται στο τραπέζι των καταναλωτών τα μεταλλαγμένα ζώα και ψάρια. Το πρώτο από αυτά παγκοσμίως θα είναι ένας σολομός του Ατλαντικού, ο οποίος μόλις πήρε τη σχετική άδεια από την αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Μάλιστα ο γενετικά τροποποιημένος σολομός δεν θα φέρει υποχρεωτικά σχετική σήμανση στη συσκευασία του, οπότε δεν θα μπορούν να τον ξεχωρίσουν οι αγοραστές από τον κανονικό σολομό.

Η FDA έδωσε την έγκριση στο πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο για ανθρώπινη κατανάλωση με το σκεπτικό ότι είναι ασφαλές για να το φάνε οι καταναλωτές, ενώ θεωρεί περιττή την υποχρεωτική σήμανση, επειδή ο μεταλλαγμένος σολομός έχει ίδια θρεπτική αξία με τον φυσικό.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας που έκανε την γενετική τροποποίηση στον σολομό, η AquaBounty Technologies της Μασαχουσέτης, είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση για έγκριση πριν από σχεδόν 20 χρόνια, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Παρά την άδεια, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι αντίπαλοι των μεταλλαγμένων επιμένουν πως οι καταναλωτές δεν θα έχουν όρεξη να φάνε μεταλλαγμένα ψάρια, τα οποία επιπλέον, όπως φοβούνται, μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για άλλα ψάρια, αν δραπετεύσουν στις ανοιχτές θάλασσες.

Διαβάστηκε 2001 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 14:10