Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016 12:50

Μάθετε γιατί οι σκύλοι λατρεύουν να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το αυτοκίνητο!

Μάθετε γιατί οι σκύλοι λατρεύουν να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το αυτοκίνητο!

Η Robin Foster, Ph.D., καθηγήτρια έρευνας της συμπεριφοράς των ζώων στο University of Puget Sound αναφέρει πως η αιτία πίσω από τη συνήθεια των σκύλων να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου όταν ταξιδεύουν δεν είναι απλώς και μόνο το “αεράκι”. Οι σκύλοι λαμβάνουν πολλές περισσότερες οσφρητικές πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον με το κεφάλι έξω από το αυτοκίνητο παρά με το κεφάλι μέσα. “Ο αέρας που ειβάλλει στη μύτη του σκύλου μπορεί να εντείνει τις μυρωδιές,” λέει η Foster στο The Dodo. “Ακόμη και ένα σκυλί που δεν μπορεί να βγάλει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο, θα ξοδέψει πολύ χρόνο εισπνέοντας ακόμη κι από ένα μικρό κενό στο παράθυρο- ενδεχομένως συλλέγοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την τρέχουσα τοποθεσία”.  

Η Foster υποστηρίζει πως, με βάση μόνο τις μυρωδιές, τα σκυλιά μπορούν να αναγνωρίσουν οικείες τοποθεσίες ακόμη και διαδρομές, κάτι που οι άνθρωποι ενίοτε δυσκολεύονται να κάνουν ακόμη κι αν διαθέτουν GPS. “Για παράδειγμα, για ένα σκυλί ο αέρας γύρω από το αγαπημένο του πάρκο μυρίζει το ίδιο ή διαφορετικά με τον αέρα σε ένα parking σούπερ μάρκετ; Εικάζω πως μυρίζει εντελώς αλλιώς!” λέει, χαριτολογώντας, η Foster.

Σύμφωνα με την Dr. Cathy Meeks, γιατρό στο BluePearl Veterinary Partners, μπορεί επίσης αυτό να το κάνουν επειδή θέλουν να διεγείρουν όσο μπορούν περισσότερο τις αισθήσεις τους, αφού ήταν σπίτι όλη μέρα. “Είναι εξαιρετικά διεγερτική εμπειρία για αυτά- τα αρώματα, η αίσθηση του αέρα, όλα αυτά τα πράγματα που μπορούν να δουν. Είναι περίπου το ίδιο συναίσθημα που έχουμε κι εμείς όταν βγαίνουμε από το σπίτι, που ήμασταν κλεισμένοι όλη μέρα”.

Διαβάστηκε 2709 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016 13:43

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων