Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 17:39

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Οι αστροναύτες ψηλώνουν στο Διάστημα!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Οι αστροναύτες ψηλώνουν στο Διάστημα!

Ακόμη και πλανήτη να αλλάξει κανείς, από τους πόνους στη μέση τελικά δεν γλιτώνει - το αντίθετο μάλιστα. Οι αστροναύτες που μένουν για καιρό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μπορεί να ψηλώνουν λίγα εκατοστά (προσωρινά), όμως εμφανίζουν σοβαρή εξασθένηση των μυών που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη τους και νιώθουν τους ανάλογους πόνους.

Οι μύες δεν επιστρέφουν πλήρως στη φυσιολογική κατάστασή τους ακόμη κι αν περάσουν πολλές εβδομάδες μετά την επιστροφή των αστροναυτών στη Γη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η νέα μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερο παραμένει κανείς στο διάστημα, τόσο κινδυνεύει μετά από πόνους στη μέση και από δισκοπάθεια.

Πάνω από τους μισούς αστροναύτες παραπονιούνται για τέτοιους πόνους στη μέση και στη σπονδυλική στήλη τους, οι οποίοι μερικές φορές διαρκούν καθ' όλη τη διάρκεια της αποστολής τους. Επίσης, οι αστροναύτες αντιμετωπίζουν τετραπλάσιο κίνδυνο για κήλη σπονδυλικού δίσκου, αφότου έχουν γυρίσει στη Γη. Τα προβλήματα αυτά συνοδεύονται από μια αύξηση του ύψους τους κατά περίπου πέντε εκατοστά, καθώς η έλλειψη βαρύτητας «αλαφρώνει» τη σπονδυλική στήλη τους.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ορθοπεδικής χειρουργικής Ντάγκλας Τσανγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, η οποία παρουσιάσθηκε στο ορθοπεδικό περιοδικό "Spine", δείχνει ότι ένα μελλοντικό ταξίδι αστροναυτών στον 'Αρη ή η παραμονή τους σε μια βάση στη Σελήνη θα αποτελέσει πρόκληση για το σώμα τους.

Διαβάστηκε 1936 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 17:40

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων