Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 20:05

Ξεκινούν αύριο οι διαπραγματεύσεις με το κλιμάκιο των δανειστών

Ξεκινούν αύριο οι διαπραγματεύσεις με το κλιμάκιο των δανειστών

Στην Αθήνα έφθασαν σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας οι οποίοι επιστρέφουν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα από τις Βρυξέλλες και τη συνεδρίαση του Eurogroup. O υπουργός δήλωσε χθες ότι στόχος της Ελλάδας είναι να εκταμιευθεί η δόση του Ιουλίου, ύψους 1 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ξεκινούν αύριο και θα διαρκέσουν μία εβδομάδα. Η τρόικα θα επιστρέψει στη χώρα τον Ιανουάριο με στόχο να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.


Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ικανοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου που αφορά την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, προκειμένου να καταβληθεί το 1 δισ. ευρώ. Ο Έλληνας υπουργός εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά προτείνει να δοθεί λύση «τύπου ΕΛΒΟ» για τα ΕΑΣ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.
Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά προτείνει να διασπαστεί το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ από το εμπορικό. Το εμπορικό τμήμα των ΕΑΣ θα φορτωθεί όλες τις κρατικές ενισχύσεις και ως εκ τούτου να οδηγηθεί σε διάλυση. Το άλλο τμήμα που αφορά το στρατιωτικό κομμάτι θα κριθεί σε 12 μήνες αν θα είναι βιώσιμο. Αν δεν είναι βιώσιμο μετά από 12 μήνες, τότε θα γίνει εκκαθάριση. Ο υπουργός οικονομικών είπε ότι ενδεχομένως το στρατιωτικό κομμάτι θα μπορέσει να συνεχίσει την εξαγωγική του δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα.
Για το συγκεκριμένο θέμα, αναμένεται σήμερα η θετική, κατά εκτιμήσεις, απάντηση της τρόικας.
Σημειώνεται ότι λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει τα ΕΑΣ.
Ερωτηθείς για το ζήτημα των πλειστηριασμών ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ο υπουργός ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο και σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών θα κατατεθεί νομοθετική πρόταση στη Βουλή.

Διαβάστηκε 4949 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων