Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 22:55

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ: Αφιερώματα μνήμης από την ενορία του Αγ. Σπυρίδωνα στους Μιχάλη Γρ. Μελά και Τζώρτζη Ανωμήτρη

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ: Αφιερώματα μνήμης από την ενορία του Αγ. Σπυρίδωνα στους Μιχάλη Γρ. Μελά και Τζώρτζη Ανωμήτρη

IMG 4271 800x600

Το άρθρο γράφει ο Παναγιώτης-Κυριάκος Αρώνης «Τσουλάκος» και αποτελεί μέρος από το προσωπικό του ιστορικό και συγγραφικό αρχείο «Η Ελαφόνησος από τις ημέρες του Σταυριανού Αρώνη έως σήμερα»

      Η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα Ελαφονήσου πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων μνήμης και τιμής σε Λαφονησιώτες που προσέφεραν κατά το παρελθόν -σε χρόνια δύσκολα και δύσβατα- πολυσχιδές ανθρωπιστικό, κοινωνικό και πνευματικό έργο στους κατοίκους του ευλογημένου νησιού μας, και όχι μόνο.

   Οι Λαφονησιώτες υποδέχθηκαν με θέρμη τις εκδηλώσεις μνήμης και για μία ακόμη φορά εξήραν τις προθέσεις και το σπουδαίο έργο του παπά Νικόλα Τσάκου. Ενός ιερέα που αγκαλιάζει όλους τους συντοπίτες του, γι' αυτό άλλωστε και είναι ιδιαίτερα αγαπητός. Ο π. Νικόλας, χάρη στην απλόχερη αγάπη και υποστήριξη που επιδεικνύει προς τους συντοπίτες του, αλλά και χάρη στις σημαντικότατες Θεολογικές και Μουσικές σπουδές του, είναι βέβαιο πως θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στον τόπο μας και ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

   Η πρώτη, από τη σειρά των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε την 7η Νοεμβρίου 2021. Στα πλαίσια της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε τιμητικό μνημόσυνο - αφιέρωμα στην μνήμη δυο αξέχαστων εξαίρετων συμπατριωτών μας, του Γεωργίου (Τζώρτζη) Γεωρ. Ανωμήτρη, ιατρού, χειρουργού, φιλόλογου και μουσικού και του Μιχαήλ Γρ. Μελά (Μιχαλάκη) ήρωα του Αλβανικού Μετώπου, πρακτικού Υγειονομικού και Προέδρου της Κοινότητος Ελαφονήσου. Και οι δύο τον «βίον τους εξεμέτρησαν επιτυχώς» προσφέροντας ανιδιοτελώς στους κατοίκους του νησιού μας και όχι μόνο, υπηρεσίες σε ανθρωπιστικό, υγειονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Ακολουθούν τα κείμενα που εκφωνήθηκαν για τους τιμώμενους Τζώρτζη Ανωμήτρη και Μιχάλη Μελά, στην εκδήλωση

TΖΩΡΤΖΗΣ ΑΝΩΜΗΤΡΗΣ

   Όταν ο Τζώρτζης ήταν ακόμα στην κοιλιά της μάνας του, που ήταν τριών μηνών έγκυος, έχασε τον πατέρα του σε ατύχημα το 1923, όταν τραυματίσθηκε θανάσιμα από κυνηγητικό όπλο και ο Τζώρτζης γεννήθηκε έξι μήνες αργότερα της ίδιας χρονιάς. Ο Τζώρτζης γεννήθηκε χωρίς να γνωρίσει πατέρα, ο άνθρωπος που του στάθηκε στη ζωή του με απέραντη αγάπη, στοργή και καλοσύνη ήταν ο εικοσάχρονος τότε θείος του, ο Ανάργυρος Ηρακ. Ανωμήτρης.

   Ο Τζώρτζης τελείωσε το δημοτικό στο Λαφονήσι με δάσκαλο τον παπά Κούλη, πήγε Ημιγυμνάσιο στη Νεάπολη και τελείωσε το Γυμνάσιο στη Χώρα των Κυθήρων. Τελείωσε το γυμνάσιο στη κατοχή και πήγε στην Αθήνα στο Πανεπιστήμιο. Τον φιλοξένησαν δύο περίπου χρόνια και διέμενε στο Νοσοκομείο του Συγγρού, ο Κοσμάς Παν. Λιάρος και ο Παναγιώτης Γεωρ. Μέντης, που εργαζόντουσαν και οι δύο στο νοσοκομείο. Τελείωσε την Ιατρική, στερημένα βέβαια, και πήρε την ειδικότητα του χειρουργού.

   Στο διάστημα αυτό τελείωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό με βαθμό του Εφέδρου Σημαιοφόρου.

Εκτός της Ιατρικής, σπούδασε παράλληλα στην Φιλοσοφική των Αθηνών στο Ιστορικό τμήμα. Τελείωσε το Ωδείο Πειραιώς και εξελίχθηκε στην Βυζαντινή μουσική, ενώ έπαιζε τέλεια και μουσικά όργανα, όπως το βιολί.

   Παντρεύτηκε τον Αυγουστο του 1955 την Ελπίδα Βασ. Κουτρουμάνου και απέκτησαν δύο παιδιά το Βασίλη και την Αρετούλα. Επί σειρά ετών είχε την φροντίδα του «Συλλόγου των εν Πειραιεί και Αθήναις Ελαφονησιωτών», του οποίου υπήρξε κύριος ιδρυτής και πρώτος επι σειρά ετών Πρόεδρός του. Επίσης, είναι ο προτεργάτης στην έκδοση της εφημερίδος «ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ», που έγραφε και εμπλούτιζε την εφημερίδα με τα κείμενά του. Αρθρογραφούσε επι σειρά ετών σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά στην Αθήνα, Πελοπόννησο, Νεάπολη, Λαφονήσι, Κύθηρα. Πάμπολες είναι οι φορές που του ζητήθηκε από μεγάλα κόμματα να ασχοληθεί με την πολιτική και να κατέβει για Βουλευτής, αλλά δεν το δέχτηκε.

IMG 7762

           

1944 -Αθήνα. Ο Τζώρτζης Ανωμήτρης κατά την περίοδο των σπουδών του.

Προσφορά φωτογραφίας Πέτρος Χαραλάμπου Αρώνης (Τσουλάκος)

 

Για τον επιστήμονα γιατρό χειρουργό Τζώρτζη, ένα μόνο πράγμα γνωρίζουμε, ότι για χρόνια δεν έπαιρνε ιατρική αμοιβή από κανέναν ασθενή του και είχε μεταβληθεί το σπίτι του σε «άσυλο» για πολλά χρόνια, όπου προσέφερε φαγητό, ύπνο και ιατρική περίθαλψη. Χειρουργούσε για χρόνια στη γνωστή Κλινική στο Πειραιά του Γεωργίου Γιάγκου -την πολυπληθή πατριωτική κυρίως πελατεία του- χωρίς ποτέ να αμείβεται.

   Αυτόν και την οικογένειά του τους βοηθούσε μια μικρή πάγια αμοιβή που είχε από το Ι.Κ.Α για την πρωινή Ιατρική προσφορά του σε αυτό. Ετσι, με την συμπαράσταση κυρίως της γυναίκας του Ελπίδας, του μπαζανάκη του, του αξέχαστου Γεώργη Αρώνη του Μούνδρου και μερικών φίλων του, κατόρθωσε και αγόρασε δικό του σπίτι στην Καλλιθέα και Ιατρείο στον Πειραία. Πέθανε στην Αθήνα 4 Φεβρουαρίου του 2015.

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΡ. ΜΕΛΑΣ

           Ο Μιχάλης Μελάς γεννήθει το 1918 στην Ελαφόνησο. Παντρεύτηκε το 1938 τη Σταματίνα Αναστ, Δρακάκη και απέκτησαν μαζί εννέα παιδιά.

            Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό για δυο χρόνια και όταν άρχισε ο Ελληνοιταλικός πόλεμος την 28η Οκτωβρίου του 1940 επιστρατεύτηκε πάλι στον Ελληνικό Στρατό ως σκοπευτής πυροβόλου. Για μερικούς μήνες έλαβε μέρος στις μεγαλύτερες μάχες στην Αλβανία. Εκεί στα βουνά της Πίνδου λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν έπαθε κρυοπαγήματα στα πόδια του και ένα τραύμα από όλμο στο δεξί του πόδι, που υπόφερε σε όλη του τη ζωή από τους πόνους. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου έκανε θεραπεία για περίπου δυο χρόνια. Εκει, λοιπόν, έμαθε πολλά πράγματα περί Ιατρικής και όταν επέστρεψε στην Ελαφόνησο πρόσφερε τις γνώσεις του στους κατοίκους του νησιού -ακούραστα και αφιλοκερδώς- ημέρα και νύχτα. Λόγω της απομόνωσης του νησιού τον καιρό εκείνο θεράπευσε πολύ κόσμο και έσωσε αρκτούς από βέβαιο θάνατο. Τον προμήθευαν φάρμακα ο γιατρός Τζώρτζης Ανωμήτρης, αλλά και άλλοι Βατικιώτες γιατροί που έδρευαν στην Νεάπολη, τα οποία διέθετε αφιλοκερδώς στους Ελαφονησιώτες.

 6556656556556

1940-41-Μιχάλης Γρηγ. Μελάς. Προσφορά φωτογραφίας Παναγή Μιχαήλ Ψαρομμάτης

            Το 1959 έθεσε υποψηφιότητα και ψηφίστηκε Πρόεδρος της Κοινότητος Ελαφονήσου με μεγάλη πλειοψηφία. Ψηφίστηκε πάλι ως Πρόεδρος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μέχρι το 1967. Ανέλαβε η Χούντα και δεν έγιναν εκλογές μέχρι το 1974. Εκλέχθηκε πάλι ως Πρόεδρος για τέσσερα χρόνια το 1974-1978, εκλέχθηκε πάλι ως Πρόεδρος το 1984, αλλά δεν τελείωσε τη θητεία του λόγω υγείας. Χρημάτισε ως Πρόεδρος για περίπου 15 χρόνια.

            Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή λόγω ασθενείας στις 10 Φεβρουαρίου του 1987 σε ηλικία μόλις 69 ετών. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει και θα παραμείνει στην μνήμη μας αιώνια.

Πληροφορίες

*Αρχείο Παναγιώτη Κυριάκου Αρώνη «Τσουλάκου» «Η Ελαφόνησος από τις ημέρες του Σταυριανού Αρώνη έως σήμερα», ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Οι άνθρωποι μιας άλλης εποχής.

Πηγή

*Για τους φίλους και συμμαθητές μου Βατικώτες γιατρούς. (Τζώρτζης Ανωμήτρης-Γιάννης Δ. Μηνόγιαννης-Κούλα Κ. Μανάκου) Του ΠΕΤΡΟΥ Γ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ.

* Τάσος Μελάς

Διαβάστηκε 2133 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2022 14:10