Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 15:17

Ο Γ. Παπανικολάου προαναγγέλλει την υποψηφιότητά του για τo Δήμο Γλυφάδας

Ο Γ. Παπανικολάου προαναγγέλλει την υποψηφιότητά του για τo Δήμο Γλυφάδας

Συνέντευξη Γ. Παπανικολάου στο Real.gr και στην δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη
Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα μετά την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ;

Το ζητούμενο κάθε ημέρα που κυλάει σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας είναι η πολιτική σταθερότητα. Και αυτή διασφαλίστηκε εκ νέου και ενισχύθηκε. Ασκήσεις αστάθειας δεν επιτρέπονται εν μέσω μιας εθνικής προσπάθειας για έξοδο από την κρίση. Επιτακτική ανάγκη είναι η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και φυσικά όχι η άγονη αντιπαράθεση.

 

 

Η εμφάνιση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Τσίπρα, στη Βουλή σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Πως την κρίνετε εσείς;

Δύο πράγματα ήθελα να δω από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Μια στάση συναίνεσης, έστω και στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή και μία συγκροτημένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Δυστυχώς δεν είδα τίποτε από τα δύο. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει υποβάλει καμία πρόταση πέρα από την πρόταση δυσπιστίας!

 

Επιμένετε στη λογική της συναίνεσης, αλλά στη Βουλή βλέπουμε κοκορομαχίες…

Δείτε τι γίνεται στην Ιρλανδία: Με ένα ευρύ πλαίσιο συναίνεσης, η χώρα είναι έτοιμη να βγει από το μνημόνιο. Στην Ελλάδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο σύνολό τους σχεδόν, επί ενάμιση χρόνο τώρα δεν έχουν ψηφίσει ούτε μία νομοθετική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, δεν έχουν συναινέσει στο παραμικρό. Και λέω «σχεδόν» γιατί η Δημοκρατική Αριστερά, εντός και εκτός κυβέρνησης, έχει στηρίξει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Πιστεύω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς να επιστρέψει στο κυβερνητικό σχήμα.

 

Σε ποια βάση θα μπορούσε να χτιστεί η συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Δεν καλούμαστε να ανακαλύψουμε τον τροχό – αρκεί να δει κανείς τι γίνεται καθημερινά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου καμιά πολιτική ομάδα δεν έχει την πλειοψηφία και η κουλτούρα συναίνεσης είναι βασική προϋπόθεση για την επίλυση των προβλημάτων. Δεν θέλουμε όλοι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη; Να απαλλαγούμε από το μνημόνιο το συντομότερο δυνατό; Να βοηθήσουμε πρώτα από όλα τους οικονομικά ασθενέστερους; Να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους κοινοτικούς πόρους; Πάνω σε αυτά μπορεί να χτιστεί μια πλατφόρμα εθνικής συνεννόησης, για να βγει η χώρα γρήγορα και με ασφάλεια από την κρίση.

 

Πώς είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, διότι εδώ υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την τρόικα...

Στην Ευρώπη αναγνωρίζεται πλέον ότι η Ελλάδα με τις πολύ μεγάλες θυσίες των Ελλήνων έχει πετύχει μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή. Παράλληλα, ενισχύονται οι φωνές στις Βρυξέλλες και στα κράτη-μέλη που ζητούν από την τρόικα να λογοδοτήσει για τα πεπραγμένα της στις χώρες που μπήκαν στον μηχανισμό στήριξης. Τόσο οι εργασίες της επιτροπής που μόλις συστάθηκε και – ακόμα περισσότερο – η ελληνική προεδρία στο πρώτο εξάμηνο του 2014, αποτελούν χρυσές ευκαιρίες για να ενισχυθεί η επιχειρηματολογία και η διαπραγματευτική θέση της χώρας. Είναι σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να ζητά τη παραμικρή λήψη νέων μέτρων λιτότητας σε μία χώρα που βιώνει παρατεταμένη ύφεση.

 

Είστε μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολείται με την μεταναστευτική πολιτική. Τι σκοπεύει να κάνει η Ε.Ε. για το μείζον αυτό ζήτημα, που πέφτει πάνω στους ώμους της Ελλάδας;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει επιτέλους στην πράξη αληθινή αλληλεγγύη και να προχωρήσει στην ισότιμη κατανομή των βαρών για την λαθρομετανάστευση. Επανειλημμένως, με σειρά παρεμβάσεων, ερωτήσεων, ψηφισμάτων και αναφορών, έχω εκθέσει επίμονα αυτό το ζήτημα. Πρόσφατα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησα εκ νέου την πλήρη εφαρμογή της ρήτρας κατανομής, που θα προβλέπει τη μετεγκατάσταση όσων αιτούνται άσυλο εντός της Ε.Ε., ανάλογα με το ΑΕΠ, τις δομές και τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Με απλά λόγια αυτή η πρόταση μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη λύση ώστε να μην σηκώνουν οι χώρες του Νότου το βάρος της μετανάστευσης για ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα ότι θα προτιμήσετε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση από το να διεκδικήσετε νέα θητεία στην Ευρωβουλή.

Ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι την πολιτική συνοψίζεται στη φράση «η αποτελεσματική πολιτική πρέπει να ξεκινάει από την τοπική κοινωνία και να καταλήγει σε αυτήν». Με γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής κάθε πολίτη ασκώ τα καθήκοντά μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με αυτό το γνώμονα θα συνεχίσω να πολιτεύομαι στο μέλλον. Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί σίγουρα μια πρόκληση. Μια πρόκληση να συνθέσεις πέρα και πάνω από κόμματα, να ενώσεις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις, να βελτιώσεις την καθημερινότητα των συμπολιτών σου. Να σταθείς στο πλευρό τους ιδίως την πολύ δύσκολη περίοδο της κρίσης.

 

Θα είστε δηλαδή όπως φημολογείται υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας;

Από το 2009 μέχρι σήμερα, πιστεύω πως έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει ένας ευρωβουλευτής. Μπορεί όποιος το επιθυμεί να αξιολογήσει αυτή τη προσπάθεια αναζητώντας τις πράξεις, τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις μου που είναι όλες αναρτημένες στο διαδίκτυο. Με την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο μπορώ να πω με σιγουριά ότι με την υιοθέτηση βέλτιστων διεθνών πρακτικών και την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, ακόμα και μέσα σε περιβάλλον κρίσης, μπορούμε να πετύχουμε τη ριζική αναμόρφωση μιας πόλης. Συνομιλώ καθημερινά με συμπολίτες μου στη Γλυφάδα, την πόλη που ζω και όπου μεγάλωσα, και σύντομα θα σας ανακοινώσω περισσότερα. Η Γλυφάδα είναι μια υπέροχη πόλη, που αδικείται σε σχέση με τις δυνατότητες που διαθέτει.

Διαβάστηκε 2255 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 00:19

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων