Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013 00:10

Διώξτε τους... υπαλλήλους!

(Άρθρο του Νίκου Χατζινικολάου στη Real News) Η δήλωση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, λίγες μόνον ημέρες μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ότι «αν χρειαστούν νέα μέτρα για την Ελλάδα θα είναι διαρθρωτικά και όχι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων», αποδεικνύει την ορθότητα των απόψεων που επανειλημμένα έχουμε διατυπώσει από τη στήλη αυτή για τις σχέσεις της χώρας μας με τους δανειστές της και για το επίπεδο στο οποίο πρέπει να διεξάγεται ο διάλογος μαζί τους. Είναι πλέον προφανές ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους υπαλλήλους της τρόικας, που τα τελευταία τρία χρόνια δεν διακρίθηκαν ούτε για την ευθυκρισία, ούτε για την ευελιξία, ούτε για την αποτελεσματικότητά τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχισθεί.

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί πρέπει επειγόντως να σταματήσουν να συνομιλούν με τον... επιεικώς αποτυχημένο Τόμσεν και την παρέα του. Στο εξής είναι αναγκαίο, όχι μόνο για λόγους κύρους, αλλά και ουσίας, να συνομιλούν αποκλειστικά με τους ομολόγους τους και με πολιτικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ, λίγοι μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για το μέλλον της χώρας. Μέχρι τις αρχές της άνοιξης του 2014 θα έχουν δρομολογηθεί οριστικά και αμετάκλητα οι λύσεις που θα προκρίνουν οι δανειστές μας τόσο για τη βιωσιμότητα του χρέους, όσο και για την πολυπόθητη πορεία προς την ανάπτυξη. Και από αυτές τις λύσεις θα εξαρτηθεί σε καταλυτικό βαθμό η επόμενη μέρα της ελληνικής κοινωνίας και ιδίως της νέας γενιάς. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα περιθώριο αποτυχίας στη σκληρή διαπραγμάτευση που ήδη ξεκίνησε. Είμαστε πλέον, ελέω τρόικας και μνημονίων, πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές στην ανεργία και στα λουκέτα, ενώ ταυτόχρονα -όπως παραδέχθηκε ακόμη και ο επικεφαλής της task force Χορστ Ράιχενμπαχ- έχουμε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση φόρων σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο. Οι νέοι και ιδίως αυτοί που έχουν τα πιο δυνατά βιογραφικά, αυτοί δηλαδή που θα μπορούσαν να συμβάλουν αποφασιστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας, εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα και αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Οι άνεργοι επισήμως έφτασαν τους 1.374.054 και από αυτούς επίδομα λαμβάνουν μόνον 145.865... Και οι χιλιάδες αυτοκτονίες συμπολιτών μας στα χρόνια του μνημονίου πιστοποιούν με τον πιο τραγικό τρόπο την απόλυτη αποτυχία της πολιτικής που επέβαλε το Βερολίνο στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με την Ελλάδα να έχει πληγεί περισσότερο από όλες...

ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ να αλλάξουμε επιτέλους πολιτική και τακτική. Η ελληνική κοινωνία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για την αποτυχία των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεών της να βάλουν σε στοιχειώδη τάξη τα δημόσια οικονομικά. Οι θυσίες των πολιτών δεν μπορούν να συνεχισθούν. Τα περιθώρια των νοικοκυριών έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Αλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι για άλλη μια φορά το τίμημα της κρίσης πληρώνουν κυρίως αυτοί που ευθύνονται λιγότερο ή και καθόλου για τη σημερινή μας κατάντια: Οι ειλικρινείς φορολογούμενοι και ιδίως τα μικρομεσαία οικονομικά στρώματα, που οδηγούνται, αν δεν έχουν ήδη οδηγηθεί, με μεγάλη ταχύτητα προς τη φτώχεια και την ανέχεια. Η μεσαία τάξη, που κάποτε ήταν η ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας μας, τείνει να εξαφανισθεί. Και η εικόνα «ανθρώπων της διπλανής πόρτας», νεόπτωχων, που αναζητούν φαγητό στα συσσίτια της εκκλησίας ή του δήμου και συχνά στους κάδους των σκουπιδιών, είναι εικόνα που προσβάλλει βάναυσα τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Και δεν την εξισορροπεί αυτή την εικόνα δυστυχίας καμμιά «ευημερία» στο επίπεδο των αριθμών... Κανένα πρωτογενές πλεόνασμα, κανένας οικονομικός δείκτης, δεν μπορεί να ισοσταθμίσει το τεράστιο έλλειμμα ανθρωπιάς της πολιτικής των μνημονίων και της τρόικας!

Η ΧΩΡΑ διαθέτει σήμερα την τελευταία της ίσως ευκαιρία να αλλάξει ρότα. Δηλώσεις σαν την προχθεσινή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που για πολλοστή φορά αποκάλυψε ότι το πολιτικό του ευαγγέλιο είναι το μνημόνιο, δίνουν στους πολίτες την αίσθηση ότι η κυβέρνηση λέει συνεχώς και μόνο ΝΑΙ στις απαιτήσεις της τρόικας... Ούτε για τη θέρμανση των φτωχών συμπολιτών μας με πετρέλαιο δεν τόλμησε ο κ. υπουργός να υψώσει ανάστημα. Και αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα την παράταση ενός φορολογικού καθεστώτος που και χρήματα δεν φέρνει στα δημόσια ταμεία και το περιβάλλον δεν προστατεύει... Το μόνο του αποτέλεσμα είναι να κρυώνουν οι οικονομικά ασθενέστεροι και να αναπνέουμε όλοι αιθαλομίχλη. Και βέβαια το επίδομα θέρμανσης δεν πρόκειται να αποδώσει. Η περυσινή εμπειρία είναι αποκαλυπτική.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ έχει κουραστεί. Απαιτεί πλέον να ακουστούν επιτέλους τα πρώτα ΟΧΙ. Ιδίως σε ό,τι αφορά τις μόνιμες εκείνες λύσεις που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος της χώρας, χωρίς να παραταθούν επ’ αόριστον οι μνημονιακές της δεσμεύσεις. Χωρίς, δηλαδή, να μεταβληθούμε σε μόνιμη «αποικία χρέους». Η τρόικα πρέπει εδώ και τώρα να φύγει από την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επανακτήσει το στοιχειώδες δικαίωμα να χαράσσει πολιτική και να την εφαρμόζει. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί δεν πρέπει να ξαναμιλήσουν με τους υπαλλήλους του ΔΝΤ και της Κομισιόν. Και κυρίως πρέπει να παρουσιάσουν το ταχύτερο δυνατό ένα ολοκληρωμένο και πειστικό εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, διαπραγματευόμενοι σκληρά με την Ευρώπη για τη γενναία οικονομική στήριξή του. Και αν για την υιοθέτηση της νέας αυτής τακτικής απαιτηθεί να αλλάξει ο πρωθυπουργός και δυο-τρεις υπουργούς, δεν χάλασε ο κόσμος... Ας τους αλλάξει!

Διαβάστηκε 2374 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014 00:13

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων