Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013 21:51

Σύντομο ανέκδοτο: Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει την Τρόικα

Άρθρο του Βασίλη Αναστασόπουλου στο protothema.gr.

Σάλο έχει προκαλέσει, τις τελευταίες ημέρες, η αποκάλυψη ότι, στο προσχέδιο της έκθεσης που κατάρτισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφορικά με τα πεπραγμένα της Τρόικας σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο, οι συντάκτες του κειμένου όχι απλά βγάζουν... κίτρινη, αλλά ακόμα και κόκκινη κάρτα στην τριμερή, η οποία έλαβε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στις παραπάνω χώρες, δίχως όμως να λάβει υπόψη τις κοινωνικές επιπτώσεις.


Στην περίπτωση της Ελλάδας, δε, επισημαίνεται ότι η Τρόικα δεν κατάφερε ούτε να αποτρέψει την ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας, ενώ εν γένει στο «κάδρο» των ευθυνών μπαίνουν και οι ιθύνοντες της ευρωζώνης, που εγκαλούνται ως προς την έλλειψη νομικής βάσης για τη σύσταση της Τρόικας.

Πρόκειται, σαφώς, για συμπεράσματα που δικαιώνουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, καταδικάζοντας τις αδιέξοδες πολιτικές των Ευρωπαίων ταγών και του μνημονίου. Το ζήτημα, όμως, είναι το «δια ταύτα». Δυστυχώς, κάπου εκεί διαπιστώνει κανείς ότι κάτι στην όλη ιστορία δεν «κολλάει». Γιατί, εντάξει, καλή η έκθεση, καλά τα πορίσματα και τα συμπεράσματα, αλλά, αν δεν υπάρξει τιμωρία των ενόχων, ποιο το αντίκρισμα και η ουσία;

Ούτως ή άλλως και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αν όλα εξελιχθούν βάσει προγράμματος, οι κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, επικεφαλής της αποστολής της Τρόικας στην Ελλάδα, θα βρίσκονται εκ νέου στη χώρα μας μετά τις 10 Ιανουαρίου, για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Και εκείνη, με τη σειρά της, θα τους δεχτεί και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων και θα υποχωρήσει στις περισσότερες -αν όχι σε όλες- τις απαιτήσεις τους για νέα, σκληρά μέτρα.

Να την «βράσω», λοιπόν, μετά συγχωρήσεως, την έκθεση-«καταπέλτη», εάν οι υπεύθυνοι για τη διάλυση της Ελλάδας δεν καθίσουν στο σκαμνί, δεν λογοδοτήσουν και δεν καταδικαστούν. «Ανεπίδοτο γράμμα» θα είναι κάθε πόρισμα του Ευρωκοινοβουλίου, εάν δεν συνοδεύεται από την ποινή εξοστρακισμού -τουλάχιστον- της Τρόικας, από τις χώρες εκείνες, στις οποίες κλήθηκε να επιβάλει αιματηρές και οδυνηρές θυσίες, στο όνομα της δήθεν δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για να μην μιλήσουμε για την αναζήτηση ευθυνών, που θα έπρεπε να ακολουθήσει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και να αφορά στους γηγενείς πολιτικούς των χωρών που εφάρμοσαν «τυφλά» τις καλούμενες μεταρρυθμίσεις των Τροϊκανών...

Πολύ φοβάμαι ότι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι τίποτα περισσότερο, από ένα εξαιρετικό αντιμνημονιακό άλλοθι, για εκείνους που θέλουν να «νίψουν τας χείρας τους» και να κοιμούνται πιο ήσυχοι τα βράδια, θεωρώντας ότι μια κόλλα χαρτί κατά της Τρόικας είναι αρκετή, για να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να λειτουργήσει ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

Αλήθεια, οι αξιότιμοι συντάκτες της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, που βρίσκονταν, σχεδόν 3,5 χρόνια τώρα, που οι πολιτικές της Τρόικας και η εφαρμογή τους από τους υποτακτικούς Έλληνες κυβερνώντες, κατέστρεφαν τη χώρα; Ή έχει κανείς την εντύπωση ότι θα ρισκάρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς, τώρα που κάνει προεκλογική καμπάνια για την προεδρία της Κομισιόν, να «ενοχλήσει» τους Τροϊκανούς; Πολύ «χλωμό» μου φαίνεται ένα τέτοιο σενάριο...

Διαβάστηκε 2524 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014 00:10

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων