Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 13:24

Β. Αποστόλου: Από 21 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα

Β. Αποστόλου: Από 21 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα

Από το Βόλο και συγκεκριμένα από την Αγριά Βόλου και το βήμα της 4ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ανακοίνωσε την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 316 εκατ. ευρώ, με τον αρμόδιο υπουργό να σημειώνει πως με τα σχέδια βελτίωσης θα ενισχυθούν σημαντικές επενδύσεις στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, με έμφαση στους νέους γεωργούς και με προτεραιότητα τους κλάδους της κτηνοτροφίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους από 21.12.2017 έως και 2.4.2018, μέσω του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων και στη συνέχεια ο φάκελος κατατίθεται στην οικεία ΔΑΟΚ.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν συλλογικά πρόσωπα, φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα, που είναι ενεργοί αγρότες. Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να είναι επαγγελματίες γεωργοί ή να έχουν ενταχθεί στο υπομέτρο 6.1 των νέων γεωργών. Παράλληλα, τα υποψήφια συλλογικά σχήματα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα και ενήμερα στο σχετικό μητρώο, να έχουν 3 τελευταίες χρήσεις με κερδοφόρο μέσο όρο αποτελεσμάτων προ φόρων και αποσβέσεων και κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ ή να είναι νεοσύστατα.

Για τα ατομικά σχέδια βελτίωσης ο προϋπολογισμός μπορεί να αγγίξει μέχρι και τα 500.000 ευρώ με βάση την τυπική απόδοση εκμετάλλευσης, ενώ για τα συνεργατικά σχήματα μπορεί να ανέλθει μέχρι και 1 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητα, όπως υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου θα δοθούν στα Σχέδια Βελτίωσης που αφορούν στην κτηνοτροφία, και δη στην αιγοπροβατοτροφία, στα οπωροκηπευτικά, στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και στις καλλιέργειες ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή. Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα και στις Περιφέρειες να ορίσουν τις δικές τους προτεραιότητες στους τομείς που εκείνες επιθυμούν. Επιπλέον, προτεραιότητα δίνεται στα σχέδια βελτίωσης που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες αλλά δυνατότητες της εκμετάλλευσης.

Μέσω των σχεδίων βελτίωσης θα ενισχυθούν επενδύσεις όπως είναι η ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών, η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, η εγκατάσταση πολυετών καλλιεργειών, η αγορά εξοπλισμού Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης και οι γενικές άυλες δαπάνες.

Διαβάστηκε 1323 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων