Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 00:42

«Ενας ΔΩΡΕΑΝ καφές σε περιμένει» και στην Αθήνα

«Ενας ΔΩΡΕΑΝ καφές σε περιμένει» και στην Αθήνα

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΦΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ «Ένας καφές σε περιμένει» στο εξής και στα καφέ του δήμου Αθηναίων, όπου όποιος επιθυμεί με ένα ευρώ θα μπορεί να προσφέρει καφέ στον συνάνθρωπό του που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Τα καφέ του δήμου στον λόφο Λαμπράκη και στην πλατεία Χελντράιχ στον Νέο Κόσμο, καθώς και στον λόφο Σκουζέ, στον Κολωνό, εντάσσονται στο δίκτυο των τουλάχιστον 34 χώρων σε όλη την Ελλάδα, που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «ένας καφές σε περιμένει» του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

Ο «Ένας καφές σε περιμένει» είναι μια δράση, ένα κίνημα που υπάρχει σε πολλές χώρες του κόσμου ως μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης. Είναι ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον πολίτη που δεν έχει ούτε ένα- δύο ευρώ για έναν καφέ και μένει κλεισμένος και απομονωμένος στο σπίτι του.

«Με αυτή την πρωτοβουλία κινητοποιείται η γειτονιά. Ο κόσμος που είναι εγκλωβισμένος στο σπίτι του λόγω της ανέχειας, μπορεί να βγει από την κατάσταση της θλίψης και της κατάθλιψης. Μπορεί να πάει σε ένα καφέ, να πει μια καλημέρα στο γείτονά του και να πιει έναν καφέ που θα έχει πληρώσει γι' αυτόν κάποιος συνάνθρωπός του. Η φτώχια δεν είναι στίγμα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία». Ο κ. Αλεφάντης χαρακτηρίζει σημαντική την ένταξη των καφέ του δήμου Αθηναίων στην πρωτοβουλία αυτή, υπογραμμίζοντας ότι το δίκτυο συνεχώς μεγαλώνει.

Υπάρχουν μάλιστα χώροι, όπως αναφέρει, σε περιοχές της πρωτεύουσας, όπου σερβίρουν τον καφέ στον άνθρωπο που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα μαζί με ένα κομμάτι κέικ ή γλυκό του κουταλιού που έχει φτιάξει κάποια γειτόνισσα. «Το "ένας καφές σε περιμένει" είναι τόσο απλή και διακριτική κίνηση. Δείχνει ότι υπάρχει αγάπη και αλληλεγγύη στον κόσμο», τονίζει.

Παράλληλα, μέσα από αυτήν τη διαδικασία στόχος είναι να ενισχυθούν και κάποιες μικρές επιχειρήσεις, όχι μόνο του κέντρου της Αθήνας, αλλά και άλλων περιοχών που έχουν πληγεί από την κρίση.

Η ιστορία του «καφέ που περιμένει» ξεκίνησε στα εργατικά καφέ της Νάπολης, στη Νότια Ιταλία, πριν από περίπου εκατό χρόνια και έγινε γνωστή με το όνομα «caffé sospeso». Μεταπολεμικά, η παράδοση του «καφέ σε αναμονή» αποδυναμώθηκε, για να ξαναεμφανιστεί στη Νάπολη πριν από δέκα χρόνια.

Πληροφορίες θέλουν μάλιστα, τον πρόεδρο της τοπικής και φημισμένης πρώην ομάδας του Μαραντόνα να πληρώνει δέκα καφέδες σε αναμονή μετά από κάθε νίκη της ομάδας του. Βουλγαρία, Αυστραλία, Ρωσία είναι οι χώρες που ακολούθησαν. Τους τελευταίους μήνες η πρωτοβουλία εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου.

Διαβάστηκε 5231 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 13:56