Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014 14:46

Η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης έκοψε την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα

Η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης έκοψε την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα

Το Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.Μ. Από τα δεξιά: Δήμητρα Γκλεζάκου, Μαίρη Βλαχάκου, Δέσποινα Γιατράκου,η πρόεδρος Νόρα Μιχαλολιάκου, Ανθή Αντάσουρα, Μαρία Τσέγκα και Αλέκα Νικολαράκου.

Με μεγάλη συμμετοχή Μανιατισσών, Μανιατών και φίλων της Μάνης, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης, το Σάββατο (15/2/14), το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας, στον Πειραιά.

Η πρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ. κα Νόρα Μιχαλολιάκου, στο χαιρετισμό της, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Εκ μέρους του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης θα ήθελα καταρχήν να ευχηθώ σε εσάς και τις οικογένειες σας χρόνια πολλά, με υγεία, αγάπη, αισιοδοξία και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία. Συνδεόμαστε με αυτήν την γειτονιά του Πειραιά, παίρνουμε δύναμη από την Αγία Σοφία. Για εμάς η σημερινή εκδήλωση δεν είναι κοσμική. Θέλαμε η εκκλησία, όπως άλλωστε είθισται κατά την παράδοση, να ευλογήσει την βασιλόπιτα της Ένωσης μας στο χώρο της, σε μια ταπεινή, αλλά περήφανη γειτονιά του Πειραιά, όπου κατοικούν πολλοί συμπατριώτες μας.
Η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης ιδρύθηκε το 1998, συμπληρώνει φέτος 17 χρόνια και εκπροσωπείται από γυναίκες υπερήφανες για την καταγωγή τους, αλλά και με εσωτερική ανάγκη να αποδειχτούμε άξιες Μανιάτισσες, στην πράξη. Εμείς, οι σύγχρονες Μανιάτισσες που κατοικούμε μακριά από τα πάτρια εδάφη, έχουμε ως πρότυπο τις γιαγιάδες μας, οι οποίες πρωταγωνιστούσαν στην μικρή κοινωνία της αδούλωτης Μάνης. Εργαζόντουσαν σκληρά νυχθημερόν για την επιβίωση της οικογένειας τους, αλλά και όταν χρειάστηκε συνέβαλλαν τα μέγιστα στην προάσπιση της Πατρίδας.
Πριν δύο χρόνια ως νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο, δεσμευτήκαμε να εργαστούμε με προσήλωση και δημιουργική διάθεση για να αναδείξουμε τον τόπο καταγωγής μας, αλλά και να συνεισφέρουμε στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
Τις χρονιές που πέρασαν σχεδιάσαμε κι υλοποιήσαμε δράσεις οι οποίες προήγαγαν την ιστορία, τις ομορφιές, τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα της Μάνης.»


Ευχές στους παρευρισκομένους απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ι. Τραγάκης, οι βουλευτές: κκ Κώστας Κατσαφάδος, Αναστάσιος Νεράτζης, Παναγιώτης Μελάς και Ιωάννης Κουράκος και ο δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος.
Στην εκδήλωση, ο οινοπαραγωγός κ. Γ. Θεοδωρακάκος μίλησε για την προσπάθεια του, για το επιχειρηματικό του εγχείρημα στη Λακωνική Γη και για τον τρόπο που γίνεται η βιολογική καλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού.
Προσέφερε στους παρευρισκομένους ποικιλίες βιολογικών κρασιών από τα κτήματά του, τα οποία συνόδευσαν το μανιάτικο κέρασμα της Ένωσης, με παραδοσιακές τηγανίδες.
Επίσης, η εταιρεία καλλυντικών  «oriflame» προσέφερε στις κυρίες προϊόντα της.
Οι τυχεροί των δύο φλουριών της βασιλόπιτας κέρδισαν χειροποίητες εικόνες, προσφορά από την αγιογράφο και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης κα Δέσποινα Γιατράκου.
Επίσης, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:
Η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά κα Μαρία Μενενάκου.
Ο επίτιμος πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Πειραιά κ. Παναγιώτης Κουβάτσος και κα Ελ. Κούβαρη αντίστοιχα. Οι αντιδήμαρχοι: κκ Γρ. Καψοκόλης, Ευαγ. Σαρρή, Π. Ρέππας. Ο διοικητής και ο υποδιοικητής του νοσοκομείου «Μεταξά» κ. Ν. Βλαχάκος και Χ. Καμπούρης
αντίστοιχα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι: Ι. Δανιήλ, Π. Πουλικαράκος, Μ. Καλαϊτζάκης Ι. Παππάς, Χρ. Βουγιουκλάκης, Ι. Μελάς, Ζ. Ρούσσου, Αντ. Καλογερόγιαννης.

Η π. πρόεδρος και ιδρύτρια  της ΠΕΓΜ, κα Γιώτα Ρίτσου- Σκλαβούνου. Η περιφερειακή σύμβουλος κα Ευαγγελία Αγαλοπούλου – Πετράκου και τ. πρόεδρος της ΠΕΓΜ. Πρόεδροι και μέλη των Δ.Σ. των ενώσεων:
Απανταχού Μανιατών κ. Στ. Μπαζάκος, Μηλίων κα Ευστρατιάδου και Κρητών «Η Ομόνοια». Η πρόεδρος της Πολύμορφης Έκφρασης Παράδοσης και Πολιτισμού «Λίνα Λαβούτα Μαντά» κα Ξανθένια Μαντά, «Η γειτονιά» κα Ουρανία Περιμένη, «πλεξίδες» κα Μαρία Ζηλάκου.
Οι πρόεδροι της Α΄ και Ε΄ δημοτικής κοινότητας κ. Θ. Σκορδίλης και Ι. Μοσχοβάκος αντίστοιχα, διαμερισματικοί σύμβουλοι του Πειραιά, εκπρόσωποι Μανιάτικων συλλόγων και πλήθος κόσμου.

 
Διαβάστηκε 2199 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 14:41

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων