Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 21:41

Χανιά: Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια λειτουργίας της δημοτικής αγοράς

Στο 1913… ταξίδεψαν όσοι βρέθηκαν σήμερα στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων. Η δημοτική αγορά, ένα από τα πιο γνωστά μνημεία, «γιορτάζει» τα 100 της χρόνια, καθώς στις 4 Δεκεμβρίου του 1913 την είχε εγκαινιάσει ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ ανεπίσημα άρχισε να λειτουργεί την 1η Νοεμβρίου του 1913.

 

Έτσι με αυτή την ευκαιρία ο δήμος Χανίων, ο σύλλογος καταστηματαρχών και άλλοι φορείς οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων που άρχισαν σήμερα. Από νωρίς το πρωί το σκηνικό έξω από την δημοτική αφορά θύμιζε την εποχή των εγκαινίων.

Παλιά οχήματα, οι παραδοσιακές άμαξες με τα άλογα, πωλητές ειδών και επαγγελματίες εκείνης της εποχής όπως λούστροι, φωτογράφοι, έδωσαν το στίγμα της γιορτής, ενώ την ίδια ώρα υπό τους ήχους της κρητικής μουσικής, παραδοσιακά συγκροτήματα έζωσαν το κτίριο της αγοράς χορεύοντας κρητικούς χορούς.

Έξω από την αγορά, προσφέρονταν παραδοσιακά προϊόντα, χαρουμπία, σαλέπι, άφθονη τσικουδιά καθώς και στραγάλια σε χάρτινο χωνάκι.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις, ενώ σε σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία του μνημείου της δημοτικής αγοράς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, λόγω του υψηλού κόστους για τη ριζική αποκατάσταση και συντήρηση που φθάνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ οι ελπίδες να βρεθούν τα χρήματα αυτά είναι μόνο στην επόμενη προγραμματική περίοδο καθώς απορρίφθηκε ως μη συμφέρουσα η ιδέα να ενταχθούν τα έργα για τη συντήρηση της αγοράς στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Τζέσικα».

Στις 10 Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί μέσα στην αγορά έκθεση φωτογραφιών από την ιστορία του μνημείου με υπότιτλους και στα Αγγλικά, ενώ η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσα στην αγορά στις 4 Δεκεμβρίου.

Διαβάστηκε 1973 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων