Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 12:25

Θερινό Σχολείο φυσικής για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη

Θερινό Σχολείο φυσικής για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη

Οι μαθητές συναρμολογούν ένα όχημα εξοπλισμένο με αισθητήρα υπερήχων, αισθητήρα ανίχνευσης γραμμής και αισθητήρα φωτός, το οποίο ελέγχεται από τον μικροελεγκτή Arduino και κινείται αυτόνομα αποφεύγοντας εμπόδια, ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδρομή και αντιδρώντας στην ένταση του φωτός, ανάβοντας LED ή παράγοντας ήχους...

Αυτό θα συμβεί σε ένα μόνο από τα εργαστήρια εκπαιδευτικής τεχνολογίας που θα συμβεί στο Θερινό Σχολείο STEM junior στη Θεσσαλονίκη.

Το Θερινό Σχολείο που απευθύνεται σε μαθητές της Ε , ΣΤ Δημοτικού και Α Γυμνασίου, διοργανώνεται από τις 19-23 Ιουνίου από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Arduino και Smartphones για τη μέτρηση φυσικών μεγεθών!

Σκοπός του Θερινού Σχολείου είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη σύγχρονη εκαπιδευτική τεχνολογία που εφαρμόζεται σήμερα στα καλύτερα σχολεία του κόσμου. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν "παίζοντας και μαθαίνοντας" , τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία και τη μηχανική, ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν σημαντικές για τον πολίτη του 21ου αιώνα, γνώσεις και δεξιότητες.

Κατά τη διάρκεια των μαθημέτων , οι μαθητές μαθαίνουν τα βασικά για τη λειτουργία και χρήση του Arduino ,ενός από τους πιο δημοφιλείς μικροελεγκτες.

Μαθαίνουν να κατασκευάζουν απλά ηλεκτροικά κυκλώματα, για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, της απόστασης, της έντασης του φωτός ή του ήχου και των άλλων φυσικών μεγεθών.

Μαθαίνουν επίσης να σχεδιάζουν και να υλοποιούν απλά συστήματα αυτοματισμού με βάση τον Arduino , όπως να θέτουν σε λειτουργία ανεμιστήρες όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, να ανάβει το φως όταν σκοτεινιάζει ή να ηχεί μια σειρήνα όταν ανιχνεύονται επικίνδινα αέρια ή περνά κάποιος την πόρτα!

Τα παιδιά πληροφορούνται ακόμη τις δυνατότητες που έχουν τα κινητά τηλέφωνα (smartphones) και μαθαίνουν να τα χρησιμοποιούν ως εργαστηριακά όργανα για τη μέτρηση φυσικών μεγεθών!

Πληροφορίεςwww.eef.gr

Διαβάστηκε 1677 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 12:48