Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 13:26

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση ελαιοπαραγωγών νομού Χαλκιδικής με εμπόρους

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση ελαιοπαραγωγών νομού Χαλκιδικής με εμπόρους

Σε νέα συνάντησή τους, μεταξύ 5 και 10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να «κλειδώσει» η τιμή της φετινής βρώσιμης ελιάς νομού Χαλκιδικής, με τους εμπόρους να αναγνωρίζουν ότι η περσινή των 80 λεπτών/κιλό ήταν χαμηλή και τους ελαιοπαραγωγούς να διεκδικούν 1,10-1,20 ευρώ/κιλό. «Θα πάρουμε καλύτερη τιμή φέτος, αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος της» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης, χαρακτηρίζοντας άκρως εποικοδομητική και θετική τη χθεσινοβραδινή τρίωρη συνάντηση που πραγματοποίησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Νέας Ποτίδαιας Κασσάνδρας, ελαιοπαραγωγοί του νομού Χαλκιδικής με εμπόρους και μεταποιητές.    

Υπογραμμίζοντας την απουσία ορισμένων εμπόρων από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση, ο κ. Μισαηλίδης σημείωσε: «Θεωρούμε ότι η συνάντηση μόνο θετικά στοιχεία είχε να αναδείξει και γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να βρεθούν λύσεις κοινά αποδεκτές, για τις οποίες -απ΄ ό,τι φαίνεται- μια μερίδα εμπόρων απαξιεί, αγνοώντας το κάλεσμά μας».   

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινοβραδινή συνάντηση έγινε ύστερα από πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι περισσότεροι εκ των 2.500 παραγωγών του νομού Χαλκιδικής που εκπροσωπούνται από τους 14 αγροτικούς συνεταιρισμούς -από την Ορμύλια ίσαμε τον Βάβδο, την Τρίγλια και τα Φλογητά- ενώ οι συμμετέχοντες έμποροι απορροφούν τουλάχιστον το 70% της παραγωγής τους.

Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με τον κ. Μισαηλίδη, οι ελαιοπαραγωγοί έθεσαν επί τάπητος προβλήματα που χρονίζουν και τους ταλαιπωρούν και πέραν της τιμής. Μεταξύ άλλων, ζήτησαν να «κλειδώσει» στα πέντε λεπτά η διακύμανση της τιμής ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία της βρώσιμης ελιάς (πέρυσι η πρώτη πληρώθηκε 80 λεπτά και η δεύτερη 70 λεπτά) και να επισπευστεί ο χρόνος αποπληρωμής των ελαιοπαραγωγών για το προϊόν που δίνουν. Επιπλέον, γνωστοποιείται ο τιμοκατάλογος αγοράς του προϊόντος από τους εμπόρους στην έναρξη της περιόδου συγκομιδής.

Με τους εμπόρους να ζητούν να υπολογιστεί με ακρίβεια η παραγωγή βρώσιμης ελιάς νομού Χαλκιδικής, οι ελαιοπαραγωγοί ζήτησαν από την πλευρά τους να γνωστοποιηθεί η δυνατότητα απορρόφησης που έχουν.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων που συμμετείχαν στη συνάντηση, έριξαν στο τραπέζι το ζήτημα του παρεμπορίου και την τακτική μικρής μερίδας παραγωγών που δεν χρησιμοποιούν τις βέλτιστες πρακτικές καλλιέργειας, ενώ κάλεσαν τους αγρότες να «ψηφίζουν» ποιότητα, ώστε να επωφελούνται τα μέγιστρα αμφότερες οι πλευρές. Τονίζεται ότι στη συνάντηση παραυρέθηκαν με αλφαβητική σειρά οι: DEAS Α.Ε (ΔΕΑΣ Π.), INTERCOMM FOODS S.A.(ΤΣΑΓΚΟΥΛΗΣ Σ.), KONSTANTOPOULOS S.A. "OLYMP" (ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Π.), LADAS FOODS, OLIVELLAS Α.Ε. (ΚΑΡΑΒΑΝΑ Μ.), SITHONIA OLIVES S.A (ΑΝΕΓΡΟΝΟΣ  Φ.), ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ (ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.)

Υπενθυμίζεται ότι ελαιοπαραγωγοί νομού Χαλκιδικής επεσήμαναν ότι εάν και φέτος δεν πάρουν καλές τιμές, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν το προϊόν τους στα λιοτρίβια. «Με το κόστος παραγωγής να υπερβαίνει και τα 70 λεπτά/κιλό, είναι ασύμφορο να καλλιεργούμε στις τιμές που παίρνουμε τα τελευταία χρόνια», είχε επισημάνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης, προσθέτοντας: «Συμφέρει καλύτερα να το κάνουμε ελαιόλαδο».

Στον νομό Χαλκιδικής, περισσότεροι από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια ρίζες. Η παραγωγή υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στον νομό λειτουργούν περί τις 80 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται βάσει των πρώτων εκτιμήσεων των συνεταιριστών της περιοχής, σε 80.000-100.000 τόνους. Σε μια καλή χρονιά στη Χαλκιδική, από την οποία προκύπτει το 50% - 55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η παραγωγή φτάνει έως και τους 120.000 τόνους. Υπήρξαν και χρονιές, κατά τις οποίες η παραγωγή ξεπέρασε και τους 140.000 τόνους, γεγονός που όμως που επέδρασε αρνητικά στις τιμές.

Διαβάστηκε 1600 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 13:52

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων