Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016 10:41

Τρίτη παγκοσμίως σε «γαλάζιες σημαίες» η Ελλάδα

Τρίτη παγκοσμίως σε «γαλάζιες σημαίες» η Ελλάδα

Την τρίτη θέση κατέκτησε η Ελλάδα στη λίστα των 50 χωρών, των οποίων οι ακτές και οι μαρίνες, έλαβαν φέτος τις περισσότερες «γαλάζιες σημαίες» παγκοσμίως, με τον νομό Χαλκιδικής να κατέχει τα πρωτεία μεταξύ των ελληνικών προορισμών (από άποψη αριθμού βραβευμένων παραλιών).

Σε σύνολο 3462 βραβευμένων ακτών και 660 μαρίνων ανά τον κόσμο, η γαλάζια σημαία κυματίζει πλέον σε 430 ελληνικές παραλίες και εννέα μαρίνες. Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Ισπανία με 588 παραλίες και 100 μαρίνες και στη δεύτερη η Τουρκία με 444 ακτές και 21 μαρίνες αντίστοιχα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Γαλλία και η Πορτογαλία.

Οι περιοχές που έλαβαν φέτος γαλάζιες σημαίες, ανακοινώθηκαν σήμερα στη Χαλκιδική, για πρώτη φορά εκτός της φυσικής έδρας του θεσμού, η οποία βρίσκεται στη Δανία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα, αφού μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» και για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE). γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο τύπου από την έδρα του φορέα.

Οι τρεις νομοί με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες

Αναλυτικότερα, οι περισσότερες παραλίες με γαλάζια σημαία στην Ελλάδα εντοπίζονται στην περιοχή του νομού Χαλκιδικής (52), ενώ ακολουθούν κατά σειρά οι νομοί Λασιθίου (41), Δωδεκανήσων (34), Κυκλάδων (30), Χανίων (29), Ηρακλείου (17), Ρεθύμνου και Ζακύνθου (από 15) και Καβάλας και Λέσβου (από 14).

Σε επίπεδο δήμων ωστόσο, την πρώτη θέση κατέχει η Ρόδος με 28 γαλάζιες σημαίες και έπονται οι δήμοι Αγίου Νικολάου (26), Ζακύνθου (15), Αριστοτέλη, Σιθωνίας και Προποντίδας (από 14), Κεφαλλονιάς (12), Χερσονήσου (11), Χανίων, Λέσβου και Κέρκυρας (από 10),. Βόλου (εννέα), Σητείας, Βόλβης, Κασσάνδρας, Ρεθύμνου και Λευκάδας (από οκτώ). Τις βραβευμένες ακτές ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια σημαία» στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην πραγματοποίηση της τελετής απονομής των γαλάζιων σημαιών για πρώτη φορά εκτός Δανίας, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, επισήμανε ότι πρόκειται για συμβολική κίνηση, η οποία τιμά την Ελλάδα και τον τουρισμό της, που παρά τις οικονομικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Πρέπει επιιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους

Διαβάστηκε 3877 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων