Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013 22:04

"Καμπανάκι" από Ε.Ε. σε Ελλάδα & Ιταλία για τα αντιβιοτικά

"Καμπανάκι" από Ε.Ε. σε Ελλάδα & Ιταλία για τα αντιβιοτικά

Τον κώδωνα του κινδύνου έναντι της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών έκρουσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας την αύξηση της αντοχής ορισμένων βακτηρίων. Αιτία της ανησυχίας των υπηρεσιών της Επιτροπής είναι τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ), τα οποία παρουσιάζουν εμφανή αύξηση, στην Ευρώπη, πολυανθεκτικών αρνητικών κατά Gram βακτηρίων, τα οποία είναι ανθεκτικά στην καρβαπενέμη- αντιβιοτικό τελευταίας γενιάς, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη. Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία.

 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Υγείας, Τόνιο Μποργκ δήλωσε, σήμερα, τα εξής επί του θέματος: «Με ανησυχεί βαθιά το γεγονός ότι τα αντιβιοτικά, τα οποία μας επέτρεψαν κατά το παρελθόν να αντιμετωπίσουμε θανατηφόρες τότε βακτηριδιακές λοιμώξεις και να σώσουμε πολλές ζωές, καθίστανται σήμερα όλο και λιγότερο αποτελεσματικά. Θέλω να τονίσω με έμφαση πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η Επιτροπή την πρόκληση που θέτει η μικροβιακή αντοχή. Η Επιτροπή παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης της για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα με συντονισμένο τρόπο».

Από πλευράς της, η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Μόιρα Γκέγκεν Κουίν δήλωσε: «Η έρευνα και η καινοτομία έχουν καθοριστική σημασία, αν θέλουμε να αναστρέψουμε την κατάσταση όσον αφορά την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής. Τα νέα ερευνητικά προγράμματα θα συμβάλουν στο εξαιρετικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θεραπειών. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι, στα σχέδια αυτά, συμπράττουν τόσες πολλές μικρές επιχειρήσεις- κάτι που θέλω να δω να συμβαίνει σε όλο το φάσμα του νέου ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ, του "Ορίζοντα 2020"».

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης, που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2012 για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής, αναφέρει επτά βασικούς τομείς στους οποίους είναι πιο απαραίτητη η λήψη μέτρων:

- Εξασφάλιση της ενδεδειγμένης χρήσης των αντιμικροβιακών ουσιών σε ανθρώπους και ζώα.

- Πρόληψη των μικροβιακών λοιμώξεων και της διάδοσής τους.

- Ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών αντιμικροβιακών ουσιών ή εναλλακτικών φαρμάκων για θεραπεία.

- Συνεργασία με διεθνείς εταίρους για τον περιορισμό των κινδύνων της μικροβιακής αντοχής.

- Βελτίωση της παρακολούθησης και της επιτήρησης στον τομέα της ιατρικής και της κτηνιατρικής.

- Έρευνα και καινοτομία.

- Επικοινωνία, εκπαίδευση και κατάρτιση.

Διαβάστηκε 2131 φορές