Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014 11:45

Η ομάδα αίματος ΑΒ αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα μνήμης και πρόωρης άνοιας

 

Ένας νέος παράγοντας κινδύνου ανακαλύφθηκε σε σχέση με την εμφάνιση προβλημάτων μνήμης κάποια στιγμή: η ομάδα αίματος.

Οι άνθρωποι που το αίμα τους ανήκει στην ομάδα ΑΒ, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν τέτοια προβλήματα, που σχετίζονται με πρόωρη άνοια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η ομάδα ΑΒ είναι η πιο σπάνια και συναντάται περίπου στο 4% του πληθυσμού.
 
Όσοι ανήκουν σε αυτήν, κινδυνεύουν 82% περισσότερο κατά μέσο όρο να αρχίσουν να ξεχνάνε στη ζωή τους.
Από την άλλη, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο, αντιμετωπίζουν μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για απώλεια μνήμης και άνοια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαίρη Κούσμαν του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology", της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τις περιπτώσεις περίπου 1.000 ατόμων (οι μισοί με προβλήματα μνήμης και οι άλλοι μισοί όχι).

Όπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι με ομάδα αίματος ΑΒ αποτελούσαν το 6% μεταξύ όσων είχαν ενδείξεις νοητικής και μνημονικής έκπτωσης, έναντι 4% όσων δεν είχαν τέτοια συμπτώματα.

Επίσης η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης VIII στο αίμα τους που βοηθάει στην πήξη του, κινδυνεύουν πιο πολύ (24% κατά μέσο όρο) να εμφανίσουν πρόωρα προβλήματα μνήμης και άνοιας. Οι άνθρωποι της ομάδας αίματος ΑΒ έχουν κατά μέσο όρο υψηλότερο επίπεδο της συγκεκριμένης πρωτεΐνης από ό,τι όσοι ανήκουν στις άλλες ομάδες.

 

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι: tsegkanews.gr

Διαβάστηκε 2133 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων