Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014 12:53

Η θρόμβωση ευθύνεται για τις τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου

Στη θρόμβωση οφείλονται, κυρίως, οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος, το οξύ καρδιακό έμφραγμα και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο (αρτηρία ή φλέβα), με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση ή πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στο αγγείο αυτό, εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ και διευθυντής της Β' Προπαιδευτικής Κλινικής ΑΠΘ Αστέριος Καραγιάννης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, που καθιερώνεται από φέτος η 13η Οκτωβρίου, πραγματοποιείται, σήμερα, στην Πλατεία Αριστοτέλους διανομή ενημερωτικών εντύπων.

«Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της θρόμβωσης θα οδηγήσει στη μείωση των θανάτων από θρόμβωση και στη σημαντική ελάττωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας, αλλά και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής παγκοσμίως. Θα πρέπει να τονιστεί ότι για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης είναι διαθέσιμα, σήμερα, στην ιατρική κοινότητα αποτελεσματικά φάρμακα (αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά), η χρήση των οποίων απαιτεί πολύ καλή γνώση των ενδείξεων και των παρενεργειών τους από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν και να ακολουθούν τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών» επισημαίνει ο κ. Καραγιάννης.

Διαβάστηκε 2575 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων