Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 12:25

Νεότερο διαγνωστικό τεστ θα μπορούσε να "προλάβει" τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Νεότερο διαγνωστικό τεστ θα μπορούσε να "προλάβει" τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Την εκτίμηση ότι οι θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 75% και να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 3,5 εκ. ευρώ για το σύστημα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, με τη νέα μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου HPVDNA test έκαναν σήμερα οι επιστήμονες.

Τα οφέλη για τη γυναίκα και το σύστημα υγείας με την υιοθέτηση νέων συμπληρωματικών στο γνωστό τεστ ΠΑΠ μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, ανέδειξαν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι τα 250 από τα 600 νέα περιστατικά της νόσου κάθε χρόνο στην Ελλάδα, χάνουν τη μάχη από έναν καρκίνο ο οποίος είναι ο μόνος που θα μπορούσε να προληφθεί πλήρως. Όπως τόνισαν , μόνο το 30% των γυναικών κάνουν τακτικό γυναικολογικό έλεγχο, ενώ το τεστ ΠΑΠ δεν αρκεί σε αρκετές περιπτώσεις στις οποίες φαίνεται ότι μόνο το HPV DNA test αναγνωρίζει ακόμα κατά 100% τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο.

"Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας το 9% της παγκόσμιας επίπτωσης του καρκίνου. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου» ανέφερε ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας Ι. Κυριόπουλος.

Διαβάστηκε 1884 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων