Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 16:38

Η Ελλάδα 26η στην παγκόσμια κατάταξη βιώσιμης ανάπτυξης σε θέματα υγείας

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 26η θέση στην πρώτη παγκόσμια κατάταξη των κρατών, με βάση το πόσο έχουν πλησιάσει τους νέους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα της υγείας. Η χώρα μας, που βαθμολογήθηκε με 76 με άριστα το 100, βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από την Ιαπωνία (27η) και τις ΗΠΑ (28η).

Η σχετική μελέτη για την παγκόσμια κατάταξη παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet".

Είναι η πρώτη ετήσια αξιολόγηση για τις επιδόσεις των χωρών του πλανήτη, όσον αφορά τον βαθμό υλοποίησης των νέων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (Sustainable Development Goals-SDG), που τέθηκαν το 2015 και οι οποίοι διαδέχθηκαν τους παλαιότερους στόχους βιωσιμότητας της χιλιετίας (Millennium Development Goals-MDG), που είχαν τεθεί το 2000 και έληξαν πέρυσι. Οι νέοι στόχοι -στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η υγεία για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών- έχουν ως χρονικό ορίζοντα την επόμενη 15ετία, έως το 2030.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Αμερικανό καθηγητή Στέφεν Λιμ του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, έλαβαν υπόψη τους μια πληθώρα παραγόντων της περιόδου 1990-2015, όπως η μείωση της παιδικής θνησιμότητας, η καθολική πρόσβαση των πολιτών σε ιατρικές υπηρεσίες κ.α., προκειμένου να κατατάξουν 188 χώρες.

Διαβάστηκε 1686 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων