Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 14:40

Εάν τηρηθούν τα παγκόσμια πρότυπα για την ποιότητα του αέρα θα σωθούν εκατομμύρια ζωές

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια θάνατοι μπορούν να αποφεύγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, αν τα πρότυπα ποιότητας του αέρα που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τηρούνται, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ρύπανση ευθύνεται για 3,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, δηλαδή περισσότερους από τους θανάτους από AIDS και ελονοσία μαζί, αποκάλυψαν οι συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Science and Technology.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν κυρίως στα μικροσωματίδια που αιωρούνται στον αέρα μικρότερα των 2,5 μικρομέτρων, τα οποία μπορούν να εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών νόσων, εγκεφαλικού επεισοδίου και πνευμονικών νοσημάτων όπως το εμφύσημα και ο καρκίνος.

Οι συγκεντρώσεις αυτές προέρχονται από την καύση άνθρακα στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από εκπομπές καυσαερίων αυτοκινήτων και άλλες εκπομπές από βιομηχανικές δραστηριότητες. Στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα οι συγκεντρώσεις αυτές παράγονται κυρίως από σόμπες άνθρακα ή ξύλου που χρησιμοποιούνται στις κατοικίες για μαγείρεμα ή θέρμανση.

Η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιβάλλον με συγκεντρώσεις άνω των 10 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο αέρα, το μέγιστο επιθυμητό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Σε ορισμένα μέρη της Ινδίας και Κίνας, οι συγκεντρώσεις αυτές υπερβαίνουν ακόμη και τα 100 μικρογραμμάρια.

Διαβάστηκε 1057 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων