Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2015 13:44

Η αβεβαιότητα ανατρέπει την ανάκαμψη της οικονομίας, αναφέρει έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα

Την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση το 2015 (-1,4% του ΑΕΠ), μετά από μία περίοδο υψηλής αβεβαιότητας που κορυφώθηκε με το κλείσιμο των τραπεζών και την εισαγωγή των περιορισμών κεφαλαίων, επισημαίνει η οικονομική έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα, που έχει τίτλο «η αβεβαιότητα ανατρέπει την ανάκαμψη της οικονομίας».

Η Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες τις «φθινοπωρινές προβλέψεις» της για τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ την περίοδο 2015-2017.

Στις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, η Επιτροπή προβλέπει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε το 2015 θα διαρκέσουν και το 2016, καθώς η οικονομική ύφεση θα διαμορφωθεί στο 1,3% του ΑΕΠ. Προβλέπει, ωστόσο, ότι η εφαρμογή του νέου προγράμματος, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, επαναφέροντάς την σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η ελληνική οικονομία είχε θετική πορεία το 2014, ωστόσο η ανεπιτυχής ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου, το κλείσιμο των τραπεζών και οι περιορισμοί κεφαλαίων αύξησαν την αβεβαιότητα και επιδείνωσαν την προοπτική της ανάπτυξης. Παρά την αβεβαιότητα, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1% το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αυτό το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν υπό το φόβο ότι θα χαθούν οι καταθέσεις. Παρ' όλα αυτά, η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% του ΑΕΠ το 2015.

Διαβάστηκε 1135 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων