Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 19:39

Παραδοσιακό Γαλακτομπούρεκο

Παραδοσιακό Γαλακτομπούρεκο

Η Αθανασία μας προτείνει: Παραδοσιακό Γαλακτομπούρεκο

Υλικά
1/ 2 κιλό φύλλο κρούστας
1 λίτρο γάλα (περίπου 4 ποτήρια)
1/ 2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές βούτυτρο
4 αυγά
1 βανίλια
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
1/ 2 μαργαρίνη
1/ 2 κούπα λάδι για τα φύλλα

Για το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
1 1/ 2 κούπα νερό
1 φέτα λεμόνι

 

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει. Μετά βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το βούτυροκαι τελευταία τα αυγά, αφού πρώτα τα έχουμε χτυπήσει σε ένα μπολ με λίγη ζεστή κρέμα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα για να μην κάνει κρούστα.
Λιώνουμε τη μαργαρίνημαζί με το λάδι και βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή ένα πυρέξ. Αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα ένα –ένα αλείφοντάς τα με το βούτυρο.  Αφού στρώσουμε τα μισά φύλλα αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί και συνεχίζουμε βάζοντας τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω.
Στο τέλος χαράζετε με ένα μυτερό μαχαίρι τα πάνω φύλλα σε κομμάτια και ότι βούτυρο έχει μείνει το ρίχνουμε από πάνω. Ραντίζουμε το γλυκό με λίγο νερό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για περίπου 10 λεπτά και το ρίχνετε στο γλυκό μόλις βγει από το φούρνο.
Προσοχή!!! Πρέπει να είναι και το γλυκό και το σιρόπι ζεστά.Κόβουμε το γλυκό αφού κρυώσει.

Το μυστικό της συνταγής
Για μυρωδάτο γαλακτομπούρεκο βάζουμε στο σιρόπι λίγο κονιάκ και όταν σερβίρουμε το γλυκό το πασπαλίζουμε με τριμμένη κανέλλα.

 

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι:

https://www.facebook.com/pages/tsegkanewsgr/248970795252535

 
Διαβάστηκε 7744 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 20:17
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κολοκυθοκεφτέδες Ψαρόσουπα Ελαφονήσου »

Δημοφιλή Άρθρα

Είπαν και ελάλησαν...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων