Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014 14:43

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι δικηγόροι

Στις κάλπες προσέρχονται από την ανατολή του ηλίου οι δικηγόροι στους 62 από τους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας,

προκειμένου να αναδείξουν νέους προέδρους και νέα διοικητικά συμβούλια. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Στους μεγάλους δικηγορικούς συλλόγους, οι εκλογές θα συνεχιστούν και αύριο Δευτέρα. Στον Δικηγορικό Σύλλογο Γρεβενών δεν θα διεξαχθούν σήμερα εκλογές λόγω του θανάτου της προέδρου του Συλλόγου.


Σε 16 από τους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας οι  υποψήφιοι πρόεδροι κατέρχονται για πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση.


Τον ΔΣΑ τον διεκδικούν επτά συνδυασμοί με υποψήφιο πρόεδρο, έξι συνδυασμοί χωρίς υποψήφιο πρόεδρο, ένας μεμονωμένος υποψήφιος πρόεδρος και 280 υποψήφιο σύμβουλοι.Υπενθυμίζεται ότι στις περασμένες εκλογές του ΔΣΑ το 2011, συμμετείχαν στις εκλογές 14 συνδυασμοί. Εξ αυτών οι 12 συνδυασμοί είχαν υποψήφιο πρόεδρο και δύο δεν είχαν.

Κανένα από τα πολιτικά κόμματα δεν έχει δώσει επίσημα το χρίσμα σε κανέναν από τους υποψηφίους προέδρους, ανεξάρτητα εάν σε ορισμένες περιπτώσεις η επιλογή των υποψηφίων προέδρων έγινε μέσα από την κομματική μηχανή. Φυσικά το σύνολο των υποψηφίων προέδρων, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό δικηγορικό φάσμα, αυτοαπακαλούνται «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι και αποποιούνται την κομματική ταυτότητα.

Φυσικά στις δικηγορικές εκλογές του ΔΣΑ συμμετέχουν και ανεξάρτητοι συνδυασμοί, όπως και συνδυασμοί χωρίς επίσημη πολιτική χροιά.

Στις εκλογές του πρώτου επιστημονικού Συλλόγου της χώρας σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα «εκπροσωπούνται» από έναν συνδυασμό. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει μια πολυδιάσπαση.

Ειδικότερα, από το χώρο της ΝΔ θέτει και πάλι υποψηφιότητα ο σημερινός πρόεδρος του ΔΣΑ, Γιάννης Αδαμόπουλο, ο οποίος συμμετέχει στις εκλογές με το συνδυασμό «Κοινωνία των Δικηγόρων».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος πρόεδρος κατέρχεται στις εκλογές ο Βασίλης Παπαστεργίου με το συνδυασμό  «Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων  Αθήνας».

Το ΠΑΣΟΚ  κατέρχεται στις δικηγορικές εκλογές της Αθήνας με έναν συνδυασμό με υποψήφιο πρόεδρο και  με έναν υποψήφιο πρόεδρο χωρίς συνδυασμό, τον οποίο όμως στηρίζουν τρεις συνδυασμοί χωρίς υποψήφιο πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Περάκης κατέρχεται στις εκλογές με το συνδυασμό «Ανεξάρτητη Πρόταση».

Την ίδια στιγμή ο Βασίλης Αλεξανδρής είναι υποψήφιος πρόεδρος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που κατέρχεται χωρίς συνδυασμό. Ο κ. Αλεξανδρής είναι γιος του αειμνήστου υπουργού Δικαιοσύνης και Εμπορικής Ναυτιλίας Στάθη Αλεξανδρή.

Την υποψηφιότητα του κ. Αλεξανδρή την στηρίζουν τρεις συνδυασμοί χωρίς υποψήφιο πρόεδρο. Στους τρεις αυτούς συνδυασμούς περιλαμβάνονται υποψήφιοι σύμβουλοι που είναι σήμερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, όπως είναι μεταξύ των άλλων, Δημήτρης Βερβεσός, Θωμάς Καμενόπουλος και Χριστίνα Τσαγκλη, ενώ περιλαμβάνονται και στελέχη με συνδικαλιστική εμπειρία, όπως  είναι Βασίλης Βραχιώτης, Ιωάννης Κορκόβελος, κ.ά.

Οι συνδυασμοί από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς υποψήφιο πρόεδρο, που στηρίζουν  τον κ. Αλεξανδρη είναι: 1) Ενιαίο Ψηφοδέλτιο – Erga Omnes -  Ώρα Ευθύνης – Δικηγορική Ανανέωση, 2) Σύγχρονη Δικηγορία στην Πράξη και 3) Ενωμένοι Δικηγόροι.

Παλαιοί συνδικαλιστές με εμπειρία υποστηρίζουν ότι από τους τρεις συνδυασμούς που ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τον κ. Αλεξανδρή ως υποψήφιο πρόεδρο, θα υπάρξουν υποδείξεις κάτω από το τραπέζι για να δοθούν οι ψήφοι σε άλλον υποψήφιο πρόεδρο.

Το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στις θέσεις του και κατέρχεται στις δικηγορικές εκλογές της Αθήνας με υποψήφιο πρόεδρο και πάλι τον Άγγελο Βρεττό («Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων»).

Παρά τις επτά δεκαετίες που έχει στην πλάτη του ο Παναγιώτης Γαλετσέλλης, κατέρχεται στις εκλογές από τον αποκαλούμενο προοδευτικό χώρο και με τον συνδυασμό «Δημοκρατική Συμπαράταξη  Δικηγόρων».

Παράλληλα, υποψήφιοι πρόεδροι με συνδυασμό  κατέρχονται στις εκλογές του ΔΣΑ οι:

1) Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι  με υποψήφιο πρόεδρο τον Γεώργιο Μαραγκό, και 2) Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας με υποψήφιο πρόεδρο τον Γεώργιο Παριανό.

Ακόμη, κατέρχονται στις εκλογές χωρίς υποψήφιο πρόεδρο οι συνδυασμοί: 1) Θέμιδος Μέτωπο, 2) Μέτωπο Δικηγορικής Αντίστασης και 3) Νέα Γενιά Δικηγόρων.

Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δικηγόρων έχουν επέλθει αλλαγές στον τρόπο εκλογής τόσο των υποψηφίων προέδρων όσο και των συμβούλων. Έτσι, οι οκτώ υποψήφιοι πρόεδροι  για να εκλεγούν πρέπει να συγκεντρώσουν το 6% των εγκύρων ψηφοδελτίων και οι 280 υποψήφιοι  σύμβουλοι του ΔΣΑ για να εκλεγούν πρέπει να συγκεντρώσουν το 4,25% των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Διαβάστηκε 1436 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων