Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 13:47

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» παρουσία της βασίλισσας Σοφίας

Η πρώτη από τις τρεις εκθέσεις του «Έτους Γκρέκο» στην Αθήνα εγκαινιάστηκε απόψε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, παρουσία της βασίλισσας Σοφίας.

Η έκθεση «ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» ανασυστήνει τον περίγυρο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στο Τολέδο, όπου ο μεγάλος ζωγράφος έζησε επί τριάντα επτά χρόνια, αναζητά τους ελάχιστους ανθρώπους που τον υποστήριξαν ακολουθώντας τα ίχνη τους μέσα από έγγραφα που προέρχονται από ισπανικά ιδρύματα, σπάνια βιβλία, χαρακτικά και λιγότερο από πίνακες του Γκρέκο.

Δύο προσωπογραφίες φίλων και θαυμαστών του έργου του, τις οποίες φιλοτέχνησε ο μεγάλος ζωγράφος, μεταφέρθηκαν από το Πράδο ειδικά για την έκθεση. Η μία απεικονίζει τον γιατρό Ροντρίγκο ντε λα Φουέντε και η άλλη τον διαπρεπή νομικό, Χερώνυμο ντε Θεβάγιος.

«Ο Γκρέκο ήταν από τους μεγάλους πορτρετίστες του 17ου αιώνα και είμαστε περήφανοι γι? αυτόν. Έζησε, δημιούργησε και πέτυχε σ? ένα περιβάλλον δύσκολο γι? αυτόν. Στον περίγυρό του ήταν και Έλληνες οι οποίοι βρέθηκαν στη μακρινή ιβηρική χερσόνησο για να συγκεντρώσουν επίσημα τα λύτρα που απαιτούσαν οι Οθωμανοί προκειμένου να ελευθερώσουν μέλη της οικογένειάς τους. Προσπαθήσαμε με την έκθεση να τιμήσουμε αυτούς τους Έλληνες, όπως και τους Τολεδανούς, που στάθηκαν πραγματικοί συνομιλητές του Γκρέκο» είπε χαιρετίζοντας ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Νίκος Χατζηνικολάου, βασικός επιμελητής της έκθεσης, απευθυνόμενος στη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, τον Άγγελο Δεληβοριά, την Αιμιλία Γερουλάνου και τους προσκεκλημένους των αποψινών εγκαινίων.

Διαβάστηκε 3203 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων