Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2015 12:05

Δυσετυμολόγητα λήμματα και πολύσημες λέξεις στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ετυμολογίας

Δυσετυμολόγητα λήμματα και πολύσημες λέξεις στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ετυμολογίας

Στα ερωτήματα - προβληματισμούς των γλωσσολόγων ανά τον κόσμο καλείται να δώσει τις δικές του «απαντήσεις - υποθέσεις» το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Eτυμολογία της Ελληνικής Γλώσσας (Αρχαίας, Μεσαιωνικής και Νέας), που διοργανώνει από χθες (ολοκληρώνεται απόψε) στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη) του ΑΠΘ.

Στόχος του συνεδρίου, που εξελίσσεται στις εγκαταστάσεις του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ, είναι να εξετάσει θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που αναφέρονται στην ετυμολογία της ελληνικής γλώσσας όλων των περιόδων της και των μορφών της- διαλεκτικών και μη. Στο συνέδριο εξετάζονται επίσης παρόμοια ζητήματα που αφορούν τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, με έμφαση στην ετυμολογική διερεύνηση των ελληνικών στοιχείων στις άλλες βαλκανικές γλώσσες.

Δυσετυμολόγητα λήμματα (με δύσκολη και συνεχώς αμφισβητούμενη και αναθεωρούμενη ετυμολογία, αναχρονολογήσεις για την πρώτη εμφάνιση λέξεων η της δημιουργίας -εισαγωγής νεολογισμών, πολύσημες λέξεις με παράλληλες ετυμολογικές αναγωγές , διεθνισμοί, «βαλκανισμοί», «λατινισμοί» των λέξεων, λέξεις - «δάνεια» και λέξεις «αναβιωμένες» απ την αρχαία ελληνική και σειρά άλλων ζητημάτων απασχολούν τους παγκοσμίως γνωστούς για την προσφορά τους στον χώρο της ελληνικής ετυμολογίας εισηγητές του συνεδρίου, όπως η καθηγήτρια F. Bader (Sorbonne IV, Παρίσι), ο καθηγητής Ch. de Lamberterie, ο ακαδημαϊκός A. Loma κ.ά

Διαβάστηκε 1289 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων