Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 13:09

Πανελλήνια πρεμιέρα για το «Interruption» του Γ. Ζώη, στο 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ανοιχτή πρόσκληση για ταξίδι σε ένα «no man' s land» ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα, απευθύνει ο Γιώργος Ζώης με το «Interruption», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, που διαγωνίζεται σήμερα στο διεθνές τμήμα του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. H υπόθεση της ταινίας εκτυλίσεται σε ένα θέατρο, όπου ενώ η παράσταση της «Ορέστειας» είναι έτοιμη να ξεκινήσει, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μία ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητούν συγγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Το κοινό, γοητευμένο από την αμφισημία της στιγμής, θεωρεί ότι όλα αυτά είναι μέρος της παράστασης. Η παράσταση θα συνεχιστεί, με μία διαφορά: Η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.

Στην ταινία, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου και μαζί του η Μαρία Καλλιμάνη, η Αλεξία Καλτσίκη, η Σοφία Κόκκαλη, ο Χρήστος Στέργιογλου και μία μεγάλη ομάδα νεότερων ηθοποιών.

Στο «Interruption», το έναυσμα για τη συγγραφή του σεναρίου ήταν η εισβολή των Τσετσένων σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας, τον Οκτώβρη του 2002, κυρίως, όμως, όπως λέει ο σκηνοθέτης, αυτό που τον ενδιέφερε ήταν η «αμφισημία» όταν το κοινό θεώρησε ότι η εισβολή ήταν μέρος της παράστασης: «Η στιγμή που οι θεατές έγιναν όμηροι, χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτό με ενδιέφερε κι αυτό είναι, σε μεγαλύτερη κλίμακα, το "Interruption". Μία προσομοίωση της εξουσίας που καθημερινά μπορεί να μεταμφιεστεί σε πολλές μορφές και να μας θέσει υπό την ομηρία της, με ή χωρίς την θέλησή μας. Μίας εξουσίας, που μπορεί να επιβληθεί σε μία πολύ μεγάλη μάζα ανθρώπων, πρώτα με τη "μαγευτική" φωνή ενός ανθρώπου μέχρι με τις προσωπικές αυταπάτες των συμμετέχοντων που αποπλανούνται υπό το άκουσμά της.

Διαβάστηκε 3100 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων