Τρίτη, 05 Απριλίου 2016 17:00

Με την έκθεση αρχαϊκής Κόρης, εγκαινιάζονται οι εκδηλώσεις του «Έτους Ελλάδας στη Ρωσία»

Με την έκθεση αρχαϊκής Κόρης, εγκαινιάζονται οι εκδηλώσεις του «Έτους Ελλάδας στη Ρωσία»

Μια από τις ωραιότερες και καλύτερα διατηρημένες Κόρες της Ακρόπολης, παρουσιάζεται την Παρασκευή 8 Απριλίου στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, σηματοδοτώντας την εκκίνηση των εκδηλώσεων του «Έτους Ελλάδας στη Ρωσία».

Την έκθεση του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης (αριθμός 670), από τις συλλογές του Μουσείου της Ακρόπολης, θα εγκαινιάσει από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και από ρωσικής πλευράς ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκιόργκι Πολτάβτσενκο καθώς και o υπουργός Πολιτισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Οι εκδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο της κοινής ελληνορωσικής πρωτοβουλίας του Έτους 2016, το οποίο είναι αφιερωμένο στην προβολή της Ελλάδας στο ρωσικό κοινό και της Ρωσίας στο ελληνικό. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «στη διάρκεια του έτους οι δύο χώρες προγραμματίζουν, η κάθε μία στο έδαφος της άλλης, σειρά δράσεων σε πολλούς τομείς, με κεντρικό πυρήνα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, αποβλέποντας στην εμβάθυνση των παραδοσιακών δεσμών φιλίας και στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και συνεργασίας τους κατά τρόπο αποδοτικό και καρποφόρο. Σημαντικό μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η διοργάνωση εκθέσεων, μεταξύ των οποίων και αρχαιολογικές, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στο ελληνικό και το ρωσικό κοινό να γνωρίσει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού των δύο χωρών.

Οι εκθέσεις ξεκινούν με δύο ξεχωριστές πρόδρομες δράσεις. Η πρώτη αφορά στην έκθεση, στο Μουσείο Ακρόπολης τριών χρυσών αντικειμένων από τη συλλογή των σκυθικών θησαυρών του Μουσείου Ερμιτάζ, η οποία εγκαινιάστηκε στις 11 Μαρτίου 2016. Πρόκειται για δύο αγγεία και ένα κόσμημα, μέρος ενός μοναδικού σκυθικού ταφικού συνόλου του 4ου αι. π.Χ. που φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες αποίκους στην Κριμαία, με τους οποίους οι Σκύθες νομάδες είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις. Τα αντικείμενα θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.

Διαβάστηκε 2489 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων