Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 16:27

Επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στον γνωστό νεοελληνιστή Μάριο Βίττι

Επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στον γνωστό νεοελληνιστή Μάριο Βίττι, οργάνωσε το πανεπιστήμιο της Ρώμης Σαπιέντσα, με πρωτοβουλία της έδρας νεοελληνικών σπουδών.

Κατά την ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η καθηγήτρια νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας της Σαπιέντσα, Πάολα Μαρία Μινούτσι, θέλησε να αναφερθεί στην άκρως σημαντική μορφή του Μάριο Βίττι, σημείο αναφοράς χιλιάδων ερευνητών, φοιτητών και πανεπιστημιακών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Κατάφερε να ανανεώσει τον τρόπο με τον οποίο συνηθίζουμε να προσεγγίζουμε την νεοελληνική λογοτεχνία. Θέλησε να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην γλώσσα και τις εκφραστικές οδούς του λαού. Με μια αντιδογματική και διαλεκτική σκέψη, και με καταγωγή -βεβαίως- από την πολυπολιτισμική πραγματικότητα της Κωνσταντινούπολης» τόνισε η κ. Μινούτσι.

Παράλληλα, η καθηγήτρια της Σαπιέντσα θέλησε να υπογραμμίσει την καθοριστικής σημασίας έκδοση της Storia della letteratura neogreca (Iστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας), το 1971 στην Ιταλία και το 1977 στην Ελλάδα.

Ένα έργο, με το οποίο ο Βίττι «έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μιας νέας λογοτεχνικής κριτικής στην Ελλάδα, βάζοντας σε άμεση επικοινωνία τους ανθρώπους των γραμμάτων με την πραγματικότητα, τα χαρακτηριστικά της εποχής τους».

   Σε μια σύντομη αναφορά στην επιστημονική του δράση, μεταξύ των άλλων, ο Μάριο Βίττι θύμισε τη σημαντική στήριξη που το ελληνικό κράτος παρείχε και παρέχει στους ανά τον κόσμο νεοελληνιστές, ενώ αποκάλυψε πως όταν αποφάσισε να γράψει την Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, δεν είχε βρεθεί, ακόμη, κάποιος εκδότης που να είχε εκφράσει ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Διαβάστηκε 1664 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων