Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 12:27

Τα ξένα ΜΜΕ για την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ

Τα ξένα ΜΜΕ για την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ

Η χθεσινή ψηφοφορία στη  Βουλή καλύπτεται ευρέως από μεγάλη μερίδα των ξένων ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «τις ερχόμενες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να χάσουν τις έδρες τους, αν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές».

Η New Υork Τimes με αφορμή τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, καταγράφει την πρόσφατη ομιλία του «ηγέτη του αριστερού κόμματος» ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Κρήτη και την αναφορά του ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές «έχουν αναγκάσει την Ελλάδα να χορεύει στους ρυθμούς τους» και ότι «τώρα, θα σέρνει τον χορό και οι αγορές θα ακολουθούν». Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε μια «κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα» και ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών».

Ιστοσελίδες εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων προβάλλουν ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Αssociated Press με αναφορά στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι «αυτό που συνέβη σήμερα άνοιξε το δρόμο προς τις (εθνικές) εκλογές» όπως σημειώνεται. Σε ανταπόκριση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg γίνεται αναφορά και σχολιασμός του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας με την επισήμανση ότι «ήταν η πρώτη προσπάθεια να πετύχει ο κ. Σαμαράς την εκλογή, ως νέου Προέδρου, του υποψηφίου που ο ίδιος επέλεξε». Σε ανταπόκριση από την Αθήνα για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, τονίζεται ότι «η επίσπευση της προεδρικής εκλογής ήταν έκπληξη για το ελληνικό κατεστημένο, αλλά ο κ. Σαμαράς είχε προηγουμένως συζητήσει τα σχέδιά του με Βρυξέλλες και Βερολίνο».

 «Η Αθήνα σκόνταψε στην πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου» γράφει η βρετανική εφημερίδα Financial Times. «Πρόωρες εκλογές που πιθανώς να αποσταθεροποιήσουν την ευρωζώνη μπορεί να γίνουν στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά, αφού οι 300 βουλευτές της χώρας απέτυχαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την πρώτη ψηφοφορία» αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian σχετικά με τη χθεσινή ψηφοφορία.

 Έντονες ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας διατυπώνουν αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής.  «Το γεγονός ότι η υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα συγκέντρωσε μόνο 160 θετικές ψήφους σημαίνει ότι θα γίνει και δεύτερη ψηφοφορία στις 23 Δεκεμβρίου» γράφει η εφημερίδα The West Australian και προσθέτει: «Ουσιαστικά σημαίνει πως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι πιο κοντά και αυτό έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τις διεθνείς αγορές».

Διαβάστηκε 1084 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 12:41

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων