Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016 17:15

Δ.Βίτσας: Στην Ειδομένη, είναι πολιτική απόφαση να μην υπάρχει οργανωμένο κέντρο

«Δεν υπάρχει απουσία της οργανωμένης Πολιτείας, ίσα-ίσα που υπάρχει έντονη παρουσία σε όλα τα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84, και συμπλήρωσε: «Στην Ειδομένη, είναι πολιτική απόφαση να μην υπάρχει ένα οργανωμένο κέντρο, εκτός από το κέντρο που έχουν η Ύπατη Αρμοστεία και άλλες ΜΚΟ. Το λέω αυτό, διότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πάνω στην ελπίδα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν τα σύνορα, εάν εμείς χτίζαμε ένα οργανωμένο camp σε αυτό το χώρο, στην ουσία θα τονώναμε αυτή την ελπίδα, ενώ εμείς θέλουμε να τους μεταφέρουμε σε κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν πιο πίσω... Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή ήταν σωστή».

Επισήμανε δε πως «τις τελευταίες 15 ημέρες έχουμε κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες να πείσουμε τους πρόσφυγες να έρθουν σε κέντρα φιλοξενίας» και προσέθεσε:

«Υπάρχουν τριών ειδών συμφέροντα με τα οποία είμαστε σε διαρκή σύγκρουση και η ελληνική Πολιτεία παίρνει μέτρα. Πρώτον, είναι το συμφέρον των διακινητών: αυτοί οι άνθρωποι με διάφορους τρόπους θέλουν να κρατούν ζωντανή μια απέλπιδα ελπίδα. Δεύτερον, υπάρχουν τα ιδεολογικοπολιτικά συμφέροντα ορισμένων ομάδων, οι οποίες, επειδή έχουν στην ιδεολογία τους την πολιτική ανοιχτών συνόρων, νομίζουν ότι με πολιτικές πράξεις τέτοιου χαρακτήρα, ενώ από την άλλη πλευρά η FYROM έχει κλείσει τα σύνορά της, μπορούν να την επιτύχουν... Τρίτον, είναι μια δυναμική που αναπτύσσεται στη βάση της απελπισίας, ότι κάποια στιγμή τα σύνορα μπορεί να ανοίξουν. Αυτό μπορεί να γίνει μετά από ένα χρόνο...».

Ο κ. Βίτσας αναγνώρισε πως έγιναν προσπάθειες που δεν ήταν επιτυχείς με τους πρόσφυγες, λέγοντας «... Στην προσπάθεια μας να τους πείσουμε να φύγουν από αυτό το χώρο και να πάνε σε ένα χώρο φιλοξενίας, που τους παρέχουμε σίτιση, διαμονή, ζεστό νερό και υγειονομική περίθαλψη..., αναβαθμίζουμε κι αυτή την παρουσία μας στις αμέσως επόμενες ώρες... Προσπαθούμε να ελέγξουμε με τον πληρέστερο τρόπο την παρουσία μη πιστοποιημένων ΜΚΟ και εθελοντών στην Ειδομένη. Μαζί με τα ξερά δεν πρέπει να καούν και τα χλωρά... Βρισκόμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με όλες τις ΜΚΟ και ακόμα και σε δυσκολίες βρίσκουμε λύσεις. Δεν λέω ότι κάναμε ό,τι θα μπορούσε να γίνει. Υπάρχουν προβλήματα».

Διαβάστηκε 940 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων