Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 12:18

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Ε.Β.Ε.Π. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ Ο.Λ.Π. ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗΣ

Σε ιδιαίτερα έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014, στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π., η ανοιχτή συζήτηση «Η επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π., το μέλλον της Ναυπηγοεπισκευής και των Ελληνικών Ναυπηγείων»,

μία πρωτοβουλία συνδιοργάνωσης από τα Επιμελητήρια του Πειραιά (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς) και τις οργανώσεις των Ναυπηγοεπισκευαστών, η οποία δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Β. Κορκίδης, επεσήμανε: «Πήραμε άλλη μία πρωτοβουλία για τη ναυτιλία, το λιμάνι και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Ο χρόνος κυλάει πλέον αντίστροφα. Οι άνθρωποι της αγοράς και της ναυτιλίας, ενώ είμαστε γνώστες της υπάρχουσας δύσκολης κατάστασης, η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν μας οδήγησε πουθενά. Οι διαπιστώσεις έχουν τελειώσει εδώ και καιρό, τώρα λόγω της Προεδρίας της Χώρας μας στην Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Για να μπορέσει να λειτουργήσει η Ναυπηγοεπισκευή  χρειαζόμαστε τόσο τα Ναυπηγεία με τις δεξαμενές τους, όσο και  εργασιακή ειρήνη την οποία κρατάμε στα χέρια μας. Δυστυχώς η εξέλιξη της συνάντησης των Ναυπηγοεπισκευαστών απέτυχε, αφού στο μόνο που συμφωνήσαμε, είναι ό,τι διαφωνούμε».

Μεταξύ άλλων, ο Ά Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, κ. Ι. Τραγάκης σημείωσε ότι «Είμαι θετικός σε ό,τι αφορά στην παραχώρηση ορισμένων δραστηριοτήτων του Ο.Λ.Π.», ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά, κ. Θ. Δρίτσας τόνισε ότι «Δεν νοείται να μπούμε στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης», καθώς επίσης και οι Βουλευτές Α΄ και Β΄ Πειραιά, κ. Π. Μελάς, κα. Μ. Γιαννακάκη, κα. Ε. Βαμβακά τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού. Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Α. Μιχάλαρος και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Γ. Μπενέτος, εξέφρασαν την άποψη ότι το Λιμάνι πρέπει να παραμείνει στους Έλληνες και ότι θα συντελεστεί ένα ιδιωτικό έγκλημα, εάν ιδιωτικοποιηθεί, ενώ διανεμήθηκε στους παρευρισκομένους και η πρόταση-εισήγηση του Προέδρου του Ο.Λ.Π., κου Γ. Ανωμερίτη, «Το Λιμάνι του Πειραιά στην ευρωπαϊκή λιμενική αγορά». Ο κ. Β. Κανακάκης, επικεφαλής της «Παμπειραϊκής Επιτροπής Σωτηρίας», υποστήριξε: «την ανάγκη παραμονής του λιμανιού υπό την διαχείριση του  Ο.Λ.Π., την οριοθέτηση και δέσμευση του χώρου της Ναυπηγοεπισκευής, τον εκσυγχρονισμό της και την παραχώρησή της στην ΝΑΥΣΟΛΠ, σε συνεργασία αλλά και με συμμετοχή της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και των χρηστών. Σημείωσε την ανάγκη για την ύπαρξη ενότητας όλων των θεσμικών φορέων της πόλης, των Εργοδοτικών Ενώσεων, της ΟΜ.Υ.Λ.Ε. και των Εργατικών Συνδικάτων, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Βουλευτών που στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρόταση.  Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη της άμεσης επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων ΕΝΑΕ και Ελευσίνας και κατά συνέπεια την επανεκκίνηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Δραστηριότητας. Κλείνοντας, πρότεινε να επιδοθούν από την επιτροπή οι παραπάνω προτάσεις με τη μορφή ψηφίσματος, στον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το Επιμελητήρια του Πειραιά ανταποκρινόμενα στο θεσμικό τους ρόλο, θα συνεχίσουν να καλούν σε διάλογο και όχι σε προβολή βίντεο, τους εμπλεκόμενους φορείς, λαμβάνοντας ανάλογες πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν ως μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη του μεγαλύτερου Λιμανιού της Χώρας, την επαναλειτουργία της Ν/Ζώνης και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, προς όφελος του επιχειρηματικού κόσμου, της απασχόλησης των εργαζομένων, καθώς και της πειραϊκής και εν γένει της ελληνικής κοινωνίας.

Διαβάστηκε 1773 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων