Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 13:33

Πρόγραμμα Προαγωγής της Υγείας σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του Πειραιά

Με ιδιαίτερη επιτυχία και για τέταρτη  συνεχή χρόνια συνεχίζεται το Πρόγραμμα Προληπτικής Οδοντιατρικής και ενημέρωσης για την παχυσαρκία,

που υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα  Πειραιά σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του ευρύτερου Πειραιά.
Στόχος του προγράμματος είναι η προαγωγή της υγείας των μικρών παιδιών, η εξοικείωσή τους με τον οδοντίατρο αλλά και η ενεργοποίηση των γονέων για την φροντίδα της στοματικής υγείας των παιδιών τους και τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών από πολύ μικρή ηλικία.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων η οδοντίατρος και νοσηλευτές της Περιφερειακής Ενότητας  Πειραιά   έχουν επισκεφθεί  Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία σε όλους τους Δήμους της περιοχής και έχουν εξετάσει πάνω από 1.000  παιδιά από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Το πρόγραμμα κάθε επίσκεψης περιλαμβάνει :
- Αγωγή υγείας στα παιδιά των νηπιαγωγείων και της πρώτης τάξης του  Δημοτικού με τη χρήση βιωματικών μεθόδων. Η αγωγή υγείας επικεντρώνεται σε θέματα ανάδειξης της σημασίας και του τρόπου φροντίδας των δοντιών μας, εξοικείωσης με τον οδοντίατρο και προετοιμασίας για την επερχόμενη εξέταση.

- Προληπτική Οδοντιατρική Εξέταση και μέτρηση ύψους και βάρους μετά από συγκατάθεση των γονέων. Παράλληλα με την εξέταση σε κάθε παιδί δίνονται εξατομικευμένες οδηγίες στοματικής υγιεινής ανάλογα με τα προβλήματα που παρουσιάζει.

-  Γραπτή ενημέρωση των γονέων με επιστολή για την κατάσταση της στοματικής υγείας των παιδιών και τις ανάγκες θεραπείας. Επίσης  τους αποστέλλεται και  ενημερωτικό φυλλάδιο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας  με στόχο την ενεργοποίησή τους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου σε σχετική δήλωση τόνισε:
«Η προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσω της πρόληψης στα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, παίζει καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία νέων με συνείδηση για την υγιεινή σε όλα τα επίπεδα. Τόσο η προληπτική οδοντιατρική όσο και η προσπάθεια για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας αποτελούν πραγματική και ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία του Πειραιά, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.  Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και ευελπιστούμε μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς  να εξεταστούν πάνω από  2.500 παιδιά,  τα οποία παράλληλα θα λάβουν επιπλέον εφόδια μέσα από την γενικότερη ενημέρωση που θα γίνει σχετικά με την στοματική υγιεινή και την παιδική παχυσαρκία».

Διαβάστηκε 1655 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων