Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014 13:04

Άστεγοι ξεναγούν το κοινό σε μια διαφορετική πλευρά του κέντρου της Αθήνας

 

Σε ηλικία μόλις 16 ετών γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της ζωής όταν έχασε τους γονείς του και αναγκάστηκε να ζει στο δρόμο. Για πολύ καιρό κοιμόταν σε κουφάρια πολυκατοικιών με μόνο εφόδιό του ένα χαρτόκουτο για σκέπασμα. Η μοναξιά και η ανάγκη κοινωνικοποίησης έκαναν τον Χρήστο να αναζητήσει διέξοδο στον κόσμο των ναρκωτικών. Και αφού κατάφερε πριν από επτά χρόνια να ξεμπλέξει από τις ουσίες , ήρθε αντιμέτωπος- αυτός και η σύντροφός του - με την κρίση και την ανεργία. Η εταιρεία εξοπλισμού επαγγελματικών χώρων που διατηρούσαν φαλήρισε, λόγω των υπέρογκων οφειλών των πελατών τους, με αποτέλεσμα να χάσουν το σπίτι τους και να αναζητήσουν στέγη σε μια αποθήκη, όπου ζουν και τώρα.

Σήμερα, ο 50χρονος Χρήστος είναι ενταγμένος στο δίκτυο πωλητών του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», από το οποίο κερδίζει τα προς το ζην. «Άρχισε σιγά σιγά η ζωή μου να αποκτάει νόημα, να πηγαίνω στη δουλειά, να έχω ωράριο, να παίρνω κάποια χρήματα για να καλύπτω τις ανάγκες μου. Και το σημαντικό είναι ότι παίρνω χαρά και από την επικοινωνία μου με τον κόσμο» εξηγεί. Τα βιώματά του και τα διδάγματα που του άφησε η ζωή θέλησε να τα μεταφέρει και στους συμπολίτες του, κάνοντας ξεναγήσεις σε μερικές από τις πιο αγαπημένες, αλλά και πιο δύσκολες διαδρομές που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας.

Η ιδέα ανήκει στο περιοδικό «Σχεδία». Παίρνοντας ως αφορμή αντίστοιχες δράσεις που γίνονται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, οι συνεργάτες του περιοδικού αποφάσισαν να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς νυν και πρώην άστεγους (οι τρεις πρώτοι, ο Χρήστος, ο Λάμπρος και ο Γιάννης βιώνουν και οι τρεις συνθήκες επισφαλούς στέγασης) και τίτλο «Αόρατες Διαδρομές». «Στόχος της διοργάνωσης είναι να ενεργοποιήσουμε τους ανθρώπους αυτούς μέσα από τις ξεναγήσεις. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις πώς οι ξεναγοί παίρνουν τον "σταυρό" που κουβαλούν, τον βγάζουν από την πλάτη τους και τον κάνουν οδηγό επικοινωνίας με τους άλλους συνανθρώπους τους» εξηγεί, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής σύνταξης και εμπνευστής του περιοδικού «Σχεδία», Χρήστος Αλεφάντης.

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι: tsegkanews.gr

Διαβάστηκε 1699 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων