Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014 18:21

Αναγκαία τα έργα για την «συγκράτηση» της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου

Εκατόν ογδόντα πέντε χιλιόμετρα υδάτινου όγκου «συνιστούν» το μήκος του ποταμού Έβρου στην ελληνική επικράτεια, του δεύτερου μεγαλύτερου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (μετά τον Δούναβη), που τις τελευταίες, πέντε μέρες, κινητοποιεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων, πάνω από το όριο συναγερμού.

«Το ποτάμι δέχεται γύρω στα 120 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού την ημέρα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, που, τις τελευταίες μέρες, μαζί με στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, των δήμων και των εμπλεκόμενων φορέων, επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης.

Στον ποταμό 'Εβρο, «καταλήγουν» ποσότητες νερού από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, καθώς και από άλλους ποταμούς, όπως ο Ερυθροπόταμος, τόνισε ο κ. Παυλίδης και υπογράμμισε ότι, ο Έβρος «δεν είναι ένα συνηθισμένο ποτάμι». Εξηγώντας τι ακριβώς εννοεί, σημείωσε ότι, «είναι (ο Έβρος) ένας ποταμός του οποίου οι απορροές είναι τεράστιες, διοχετεύονται κοντά στα 2500 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (...) Έχει ποτάμια που συγκλίνουν εκεί, όπως ο Άρδας, ο Ερυθροπόταμος, ο Τούντζα, ο Εργίνης των οποίων τα μήκη - ειδικά του Άρδα και του Τούντζα - είναι κοντά στα 400 χιλιόμετρα, πέραν του ιδίου του Έβρου».

Διαβάστηκε 2290 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων