Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 21:27

Η άγνωστη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας 1863-1873

Σ' αυτή την οδό Αιγύπτου, όχι απο τις "Μέρες του 1969 μ.Χ" του ποιητή της Θεσσαλονίκης Μανόλη Αναγνωστάκη, στην οδό Αιγύπτου των γαστριμαργικών Λαδάδικων της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, σ' αυτή τη μικρή πλατεία "Παντελή Πετρακάκη" (του ανδρός ποτοποιού απο την Κρήτη που έγινε δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 1951 εκμεταλλευόμενος τον ασαφή, ως προς τη δυνατότητα του εκλέγεσθαι των γυναικών και καταργώντας την πρώτη εκλεγείσα γυναίκα -την φυματιολόγο, Αρίστη Παγιατάκη) , στη μικρή σύγχρονη πλατεία, με το συντριβάνι την "στεφανωμένη" απο μικρά καφέ και ιστορικά ζυθεστιατόρια, χαράκτηκε απο Γερμανούς και Γάλλους μηχανικούς των Ανατολικών Σιδηροδρόμων", και με την άδεια του σουλτάνου η ... Πρώτη place της πόλης (place "Meydan Baba Turbesi").

Γοητευτικά κι ανατρεπτικά, όσων στοιχείων αποσπασματικά γνωρίζουμε για την πολύπαθηα αλλά και πολυθρύλητη Θεσσαλονίκηα φέρνει στο φώς των ρεκτών του είδους μια ακόμη εντυπωσιακή έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), με συγγραφέα τον αρχιτέκτονα - διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, Γιάννη Επαμεινώνδα.

Αφορμή για την έκδοση στάθηκε η έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ-ΕΛΙΑ, με τίτλο: "Η παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης".

Τα κείμενα του βιβλίου: "Θεσσαλονίκη 1863-1873 - οι παλαιότερες φωτογραφίες -οι πρώτοι χάρτες της περιοχής σταθμού και λιμανιού", γράφτηκαν αρχικά, προκειμένου να εκδοθεί ο κατάλογος της έκθεσης. Ο κατάλογος δεν εκδόθηκε, το βιβλίο όμως των 134 σελίδων (μεγέθους 24Χ30 εκ.) και με εμπεριεχόμενες τις θρυλικές αρχαιότερες φωτογραφίες της πόλης (σε τετράπτυχο συνολικού μήκους 90 περίπου εκατοστών) αποτελεί ένα ακόμη εκδοτικό κόσμημα.

Διαβάστηκε 1256 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων