Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015 19:46

Ελληνογερμανική Συνέλευση: Στο στόχαστρο της τουριστικής ανάπτυξης η Ήπειρος

Μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Ιωαννίνων, ξεκίνησε σήμερα η τρίτη συνάντηση εργασίας μεταξύ τοπικών φορέων και των μελών της Ελληνογερμανικής  Συνέλευσης, η οποία εκτός από τα Ιωάννινα, περιέλαβε και τις περιφερειακές ενότητες  Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.  Θερμή ήταν η υποδοχή του Περιφερειάρχη Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνη, ο οποίος ευχαρίστησε τη γερμανική αποστολή για την παροχή τεχνογνωσίας  «σε εποχές που γίνονται όλο και πιο δύσκολες», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο περιπατητικός και ο θεματικός τουρισμός, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ δημάρχων, παραγόντων στο χώρο του τουρισμού και  των εμπειρογνωμόνων που κατέφθασαν από τη Γερμανία με εξειδίκευση στην τουριστική αξιοποίηση φυσικών μονοπατιών, των ποδηλατικών δικτύων και των διακοπών σε τροχοβίλες.  Η συγκρότηση ολοκληρωμένων τουριστικών προϊόντων για όσους Ευρωπαίους επιζητούν την επαφή με τη φύση αλλά και τον πολιτισμό στις  διακοπές τους ήταν ο τελικός στόχος των ομάδων εργασίας, που επεξεργάστηκαν διεξοδικά τις καλλονές  που παρέχονται απλόχερα στην  Ήπειρο:  ποδηλατικές διαδρομές στα υψίπεδα του Μετσόβου αλλά και στα καλντερίμια που συνδέουν τα Ζαγοροχώρια, διαμονές με τροχοβίλες στα μαγευτικά τοπία του Αώου,  του Αχέροντα και των εθνικών πάρκων στα Τζουμέρκα, όπως και πιστοποιημένες - για την ποιότητα των υπηρεσιών τους-  οδοιπορικές διαδρομές  ανάμεσα σε βυζαντινά μνημεία, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και σπάνιας ομορφιάς παράλια και όχθες λιμνών και ποταμιών είναι μερικές μόνο όψεις ενός πλούσιου τουριστικού πακέτου  που συμπληρώνεται με τα τοπικά προϊόντα, τη γαστρονομία και μια μεγάλη γκάμα outdoor activities και χειμερινών σπορ.
Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας δημιουργείται ένα πλαίσιο ανάπτυξης- ομπρέλα που δίνει ώθηση σε  περισσότερους από 70 εκπροσώπους φορέων και θεσμών και παρέχει στήριξη στη μελλοντική συνεργασία των αναπτυξιακών δυνάμεων στο σύνολο της περιφέρειας. Οι συνεργαζόμενοι φορείς θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες επιτόπου επισκέψεις, θα καταρτίσουν κοινά  σχέδια δράσης και θα επιδιώξουν συστηματικά την εξεύρεση πόρων.
Mε τις κατάλληλες βελτιώσεις, ο τουρισμός στην 'Ηπειρο μπορεί να ανθίσει χειμώνα-καλοκαίρι, σε βουνό και σε θάλασσα, αποτελώντας μοναδικό προορισμό για επισκέπτες υψηλού μορφωτικού επιπέδου απ' όλη τν Ευρώπη. Ανάλογα παραδείγματα από τη Γερμανία και τη Γαλλία  επιβεβαιώνουν ότι με την κατάλληλη διαχείριση τουριστικών προορισμών δημιουργείται σημαντικός αριθμός  θέσεων εργασίας και οικονομικά  κέρδη που ανατροφοδοτούν τις τοπικές οικονομίες.   

Πληροφορίες: Περιφέρεια Ηπείρου, Δ/νση Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου & Τουρισμού,  Βασιλική Μπάρκα, 2651087141, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και κ.Ελένη Βήρου, Υπεύθυνη Δημοσίων  και Διεθνών Σχέσεων Περιφέρειας Ηπείρου, 26510 87202, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαβάστηκε 1220 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων