Σάββατο, 07 Ιουνίου 2014 18:43

Σαγιάδα. το ψαροχώρι που ήταν προορισμός κρουαζιέρας των Ευρωπαίων πριν από 120 χρόνια!

Σαγιάδα. το ψαροχώρι που ήταν προορισμός κρουαζιέρας των Ευρωπαίων πριν από 120 χρόνια!

H Σαγιάδα είναι ένα γραφικό και ήσυχο ψαροχώρι, μακριά από την πολυκοσμία, δίπλα στις εκβολές του ποταμού Καλαμά, που Ευρωπαίοι τουριστικοί πράκτορες ανέδειξαν το τέλος του 19ου αιώνα, ως προορισμό κρουαζιέρας εκείνης της εποχής, στο Ιόνιο.
Από την εφημερίδα η "ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ", με ημερομηνία 26-1-1901, στην 2η σελίδα, πληροφορούμαστε ότι στο λιμάνι της Σαγιάδας, από το 1893, μια φορά τη βδομάδα προσέγγιζε ατμόπλοιο μιας αυστριακής ναυτιλιακής εταιρείας, που έκανε κρουαζιέρα αναψυχής, ενώ στην ακτή είχε εγκαταστήσει και ναυτικό πράκτορα. Η μεταφορά των τουριστών στην ακτή από το ατμόπλοιο, γινόταν με βάρκες ενώ οι κρουαζιέρες γίνονταν μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.
Μάλιστα στην περίφημη σειρά με τις χρωμολιθόγραφες κάρτες της Purger & Co., αποτυπώνονται τοπία και από το Σκάλωμα της Σαγιάδας, που τραβήχτηκαν πάνω από το ατμόπλοιο. Ο Μιχάλης Πασιάκος που ζει στη Σαγιάδα και ασχολείται με την ιστορική έρευνα γύρω από την ιδιαίτερη πατρίδα του, «ανακάλυψε» ορισμένες κάρτες στο Ζάγκρεπ της Κροατίας και όπως μας είπε, ο πωλητής θεωρούσε ότι πρόκειται για περιοχή της Τυνησίας, γεγονός που αποτελεί μια απόδειξη ότι το όνομα είναι αραβικό.

Η Σαγιάδα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόλη της Κέρκυρας, είναι ένα νέος οικισμός που δημιουργήθηκε μετά το 1943, όταν οι Γερμανοί πυρπόλησαν την άλλοτε σημαντική για τη γεωγραφική της θέση, κωμόπολη, την Παλαιά Σαγιάδα και οι κάτοικοι της, αναγκάστηκαν να κατέβουν κοντά στο λιμανάκι της περιοχής, το Σκάλωμα.
Το Σκάλωμα, είναι περισσότερο γνώριμο σε όσους κάνουν διακοπές με σκάφη αναψυχής στο Ιόνιο, γιατί στα ταβερνάκια που λειτουργούν πάνω στην λιθόστρωτη λωρίδα στεριάς που μπαίνει μέσα στην θάλασσα, πάντα θα γευτούν, φτηνό φρέσκο ψάρι και νόστιμα θαλασσινά.

 

 

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι: tsegkanews.gr

Διαβάστηκε 2001 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Ιουνίου 2014 19:12

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων