Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 16:41

Έδρα Εβραϊκών Σπουδών ιδρύει το ΑΠΘ.Θα φτιάξει & μνημείο για τους Εβραίους στην Πανεπιστημιούπολη

Έδρα Εβραϊκών Σπουδών ιδρύει το ΑΠΘ.Θα φτιάξει & μνημείο για τους Εβραίους στην Πανεπιστημιούπολη

Την ίδρυση έδρας Εβραϊκών Σπουδών αποφάσισε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, ύστερα από πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, η οποία μάλιστα θα χρηματοδοτήσει για το πρώτο έτος τη λειτουργία της έδρας.

Η σχέση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με τη διοίκηση του Α.Π.Θ. και ειδικά με τον  Πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο, είναι ιδιαίτερα θερμή. Από το 2010 που ανέλαβε Πρύτανης, έχουν πραγματοποιηθεί στο ΑΠΘ, δεκάδες εκδηλώσεις, σεμινάρια και ημερίδες με εβραϊκά θέματα (πχ. Ολοκαύτωμα, Εβραίοι Θεσ/κης κ.α.).
Όλα αυτά τα χρόνια, σε κάθε σχετική εκδήλωση εξέφραζε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ, η οποία όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση: «είχε διακοπεί από τη δικτατορία του Μεταξά».

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες και οριστικοποιήθηκε η επανίδρυση της έδρας, σύμφωνα με πληροφορίες του tsegkanews.gr, αποφασίσθηκε και η ανέγερση μνημείου για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, εντός της Πανεπιστημιούπολης, καθώς το ΑΠΘ δημιουργήθηκε σε χώρο που κατελάμβανε, μέχρι το 1943, το παλαιό Εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΠΘ έχει ως εξής:
«Ιστορική ήταν η σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον Πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο, τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητή Μιλτιάδη Παπανικολάου, τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, τον αντιπρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Λάζαρο Σεφιχά, και το Γενικό Διευθυντή, Σαμουήλ Ιωσαφάτ.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης συνεργάζονται από καιρό για να καλύψουν ένα μεγάλο κενό, την επαναλειτουργία της έδρας Εβραϊκών Σπουδών, που είχε διακοπεί από τη δικτατορία του Μεταξά. Σκοπός είναι η αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και η παραγωγή και η μετάδοση της επιστημονικής γνώσης στον τομέα της ιστορίας και του εβραϊκού πολιτισμού. Η ίδρυση έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς ιδρύεται σε μια πόλη, η ιστορία της οποίας συνδέεται άμεσα με τον εβραϊκό πολιτισμό, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης αποτελούνταν –προ του Ολοκαυτώματος- κατά 20% από Εβραίους.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της επώνυμης έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ. Η έδρα αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Στόχος είναι να αποτελέσει μέρος τόσο του προπτυχιακού, όσο και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, ώστε να αναπτυχθεί παράλληλα μια δυναμική για σχετική ερευνητική δραστηριότητα.»

Διαβάστηκε 1886 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 17:24

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων