Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016 09:59

Για κατάχρηση εξουσίας κατηγορείται για μια ακόμα φορά ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Σφοδρή επίθεση κατά του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, εξαπέλυσε σε επιστολή της η μεγαλύτερη εφημερίδα της Νορβηγίας, η Aftenposten, με αφορμή την αφαίρεση από την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης μιας ιστορικής φωτογραφίας που είχε τραβηχτεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Η εφημερίδα κάλεσε τον Ζούκερμπεργκ να αναγνωρίσει και να αρχίσει να ανταποκρίνεται στο ρόλο του ως «ο ισχυρότερος εκδότης στον κόσμο».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο αρχισυντάκτης της Aftenposten, Έσπεν Έγκιλ Χάνσεν, κατηγόρησε τον ιδρυτή του Facebook για αλόγιστη «κατάχρηση της εξουσίας του» στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία πλέον έχει εξελιχθεί στον «πρώτο διανομέα» ειδήσεων στον κόσμο.

«Είμαι αναστατωμένος, απογοητευμένος -και να πω την αλήθεια ακόμα και φοβισμένος- για το τι πρόκειται να κάνετε σε ένα από τα στηρίγματα της δημοκρατικής μας κοινωνίας», έγραψε ο Χάνσεν στην επιστολή του. «Ανησυχώ ότι το πιο σημαντικό μέσο παγκοσμίως περιορίζει την ελευθερία αντί να προσπαθεί να τη διαδώσει και ότι αυτό συμβαίνει περιστασιακά με αυταρχικό τρόπο».

Η διαμάχη ξέσπασε μετά την απόφαση του Facebook να διαγράψει ένα μήνυμα του Νορβηγού συγγραφέα Τομ Έγκελαντ, στο οποίο είχε επισυνάψει την ιστορική φωτογραφία του Νικ Ουτ. Στη φωτογραφία, η οποία είχε κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ, απεικονίζονται τρία μικρά παιδιά σε επαρχία του Βιετνάμ -μεταξύ των οποίων και ένα γυμνό κορίτσι- να τρέχουν για να σωθούν από μία επίθεση με βόμβες ναπάλμ.

Στην ανάρτηση που έκανε ο Έγκελαντ στη σελίδα του στο Facebook έγραφε: «Επτά φωτογραφίες που άλλαξαν την ιστορία του πολέμου». Η ανάρτηση αυτή του συγγραφέα είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία της σελίδας στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συνέχεια, όταν η Aftenposten δημοσίευσε άρθρο σχετικά με την αναστολή -χρησιμοποιώντας την ίδια φωτογραφία που είχε χρησιμοποιήσει ο Έγκελαντ και αναρτώντας το δημοσίευμα στη σελίδα της στο Facebook- η εφημερίδα έλαβε μήνυμα από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα έπρεπε είτε να διαγράψει τη φωτογραφία είτε να τη «θαμπώσει».

Διαβάστηκε 1202 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων