Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016 16:26

Πάνω από 15.000 πρόσφυγες απευθύνθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας

Πάνω από 15.000 πρόσφυγες απευθύνθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας

Περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες αναζήτησαν ιατρική συνδρομή στα νοσοκομεία Μυτιλήνης, Κω, Λέρου και Κιλκίς από το 2014 μέχρι σήμερα. Οι 2.500 απ’ αυτούς απευθύνθηκαν στα συγκεκριμένα νοσοκομεία για χειρουργικά προβλήματα, ενώ σε σχεδόν 100 περιπτώσεις απαιτήθηκαν χειρουργικές παρεμβάσεις με αναισθησιολογική συνδρομή. Νοσηλεύτηκαν περίπου 1.500, εκ των οποίων οι 200 σε χειρουργικές κλινικές.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού, με θέμα "Χειρουργικά προβλήματα στους πρόσφυγες: η εμπειρία των νοσοκομείων Μυτιλήνης, Κω, Λέρου, Κιλκίς", που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 30ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής και Διεθνούς Χειρουργικού Φόρουμ.

Από πλευράς συχνότητας, οι κύριες αιτίες προσέλευσης στα χειρουργικά Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ήταν οι οξείες παθήσεις της κοιλίας (σκωληκοειδίτιδα, χολοκυστίτιδα, πυελοπεριτονίτιδα, διάτρηση έλκους) και οι τραυματισμοί ως αποτέλεσμα αυτοτραυματισμού ή διαπροσωπικής βίας (ξυλοδαρμοί, τραυματισμοί από μαχαίρι ή πυροβόλο όπλο).

Πραγματοποιήθηκαν διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, που κάλυψαν όλο σχεδόν το φάσμα της χειρουργικής πρακτικής, όπως σκωληκοειδεκτομές, χολοκυστεκτομές, συρραφές διάτρησης έλκους, παροχετεύσεις ενδοκοιλιακών αποστημάτων, ερευνητικές λαπαροτομές για την αντιμετώπιση πυελοπεριτονίτιδας, κολεκτομές για την αντιμετώπιση κακοήθειας του παχέος εντέρου, πλαστικές κηλών, ερευνητικές λαπαροτομές για την αντιμετώπιση ενδοκοιλιακών κακώσεων, χειρουργικοί καθαρισμοί τραυμάτων, χειρουργικές αντιμετώπισης κρυοπαγημάτων δακτύλων των άνω και κάτω άκρων και τοποθετήσεις σωλήνων θωρακοστομίας για την αντιμετώπιση τραυματικού πνευμοθώρακα.

Στη διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού αναδείχθηκαν οι διαστάσεις του προβλήματος και οι πιέσεις που δέχονται οι τοπικές υγειονομικές δομές. Οι χειρουργοί που συμμετείχαν περιέγραψαν τις συνθήκες που εργάζονται ως εξαιρετικά δύσκολες, αφού μέσα στην οικονομική κρίση καλούνται να καλύψουν και το επίπονο έργο των ιατρικών αναγκών των προσφύγων, ενός πληθυσμού με ιατρικές αλλά και εθνοτικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, φτάνοντας στα όριά τους.

Διαβάστηκε 1283 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016 16:35

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων