Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 13:19

Ο Σαρκοζί παραπέμπεται σε δίκη

Η γαλλική δικαιοσύνη διέταξε την παραπομπή σε δίκη του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο της έρευνας για τις δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012 που αποκάλυψε ένα εκτεταμένο σύστημα πλαστών τιμολογίων, έγινε σήμερα γνωστό από δικαστική πηγή.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε από την πολιτική τον Νοέμβριο μετά την αποτυχία του στις προκριματικές εκλογές της δεξιάς για τις φετινές προεδρικές εκλογές, παραπέμπεται σε δίκη για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας. Η δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι υπερέβη εσκεμμένα το ανώτατο όριο των δαπανών που επιτρέπει ο νόμος και έχει οριστεί στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά τον πρώην πρόεδρο Ζακ Σιράκ (1995-2007), ο οποίος ανήκει επίσης στη δεξιά και καταδικάσθηκε το 2011 σε δύο χρόνια φυλάκισης με ανστολή σε μια υπόθεση εικονικών θέσεων εργασίας στο δημαρχείο του Παρισιού, είναι η δεύτερη φορά που ένας πρώην αρχηγός του κράτους παραπέμπεται σε δίκη από το 1958, την αρχή της Πέμπτης Δημοκρατίας.

Η δικαστική πηγή επισήμανε πως από τους δύο δικαστές που εξέτασαν την υπόθεση την παραπομπή υπέγραψε ο πρώτος που ασχολήθηκε με την υπόθεση και όχι ο δεύτερος, κάτι που ο Νικολά Σαρκοζί μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αμφισβητήσει την παραπομπή του.

Η έρευνα, η οποία άρχισε το 2014, αφορούσε ένα εκτεταμένο σύστημα πλαστών τιμολογίων που είχαν στόχο να κρύψουν τη μεγάλη υπέρβαση στα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Σαρκοζί δεν κατηγορείται ότι γνώριζε τις απάτες αυτές, αλλά είναι ύποπτος ότι προχώρησε σε επιπλέον δαπάνες, ζητώντας νέες συγκεντρώσεις, ενώ είχε ενημερωθεί για τον κίνδυνο να υπερβεί το ανώτατο όριο των εξόδων, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Διαβάστηκε 1526 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 13:33

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων