Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 20:01

Παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, η απεργία στα ΑΕΙ. Δευτέρα αποφασίζουν οι απεργοί

Παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, η απεργία στα ΑΕΙ. Δευτέρα αποφασίζουν οι απεργοί

Παράνομη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η απεργιακή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΜΠ και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου που συζητήθηκε νωρίτερα σήμερα, με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Οι δικαστές δεν προχώρησαν σε κρίση για το αν είναι καταχρηστική. Αρκέστηκαν να την κρίνουν παράνομη με βάση τα σχετικά έγγραφα που προσκόμισαν οι απεργία, τα οποία δεν πληρούσε τις σχετικές προϋποθέσεις.
Νωρίτερα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ είχαν αποφασίσει για νέα πενθήμερη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα πάντως αναμένεται να επανεκτιμήσουν τη στάση τους με βάση την απόφαση του δικαστηρίου.

Στο δικαστήριο κατέθεσε μεταξύ άλλων ως μάρτυρας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αθανάσιος Κυριαζής, εξηγώντας τη βλάβη και δη την οικονομική που υφίσταται το Δημόσιο τις εννέα εβδομάδες κατά τις οποίες τα ιδρύματα είναι κλειστά λόγω της κινητοποίησης. Ο ίδιος επέμεινε στα προβλήματα που προκαλούνται «στην εκτέλεση προϋπολογισμών, στην αδυναμία ικανοποίησης υποχρεώσεων προς τρίτους», ενώ προέβλεψε ότι «με αυτόν τον τρόπο δεν θα αργήσει η στιγμή που τα ιδρύματα θα στραφούν στην Πολιτεία ζητώντας πιστώσεις».
Προβλήματα ανέφερε ο κ. Κυριαζής και ως προς τη διαδικασία μετεγγραφών μεταξύ ανωτάτων ιδρυμάτων, στην εφαρμογή του προγράμματος Erasmus, καθώς και στο γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει να ορκιστούν πτυχιούχοι φοιτητές προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί ακόμη και σε εύφλεκτα υλικά και ευπαθή προϊόντα, ακόμη και πειραματόζωα που «έχουν τεθεί σε κίνδυνο» όλες αυτές τις εβδομάδες.

Στον αντίποδα, η αντιπρύτανης του ΕΜΠ κυρία Τώνια Μωροπούλου τόνισε ότι η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων δεν γίνεται μόνον για ίδιον συμφέρον, όσον αφορά το μέτρο της διαθεσιμότητας, αλλά και για την προάσπιση των συμφερόντων του ιδρύματος. «Το ΕΜΠ δεν μπορεί να λειτουργήσει αν εφαρμοστούν τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστηκε 1492 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων