Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 13:00

Η προσευχή στον Φύλακα Άγγελο του ανθρώπου

Η προσευχή στον Φύλακα Άγγελο του ανθρώπου

Η Αγία Γραφή και η Ιερά Παράδοση φιλοξενούν πολυάριθμες μαρτυρίες σχετικά με την ύπαρξη και τη δράση των αγγέλων. Μετά από τη πτώση των πρωτοπλάστων άγγελοι φυλάσσουν το Παράδεισο, άγγελοι διδάσκουν στον Αδάμ τον τρόπο καλλιέργειας της γης, ενώ άγγελοι εμφανίζονται στον Αβραάμ, το Λωτ, κατά την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο και σε πολλούς από τους προφήτες.

Οι άγγελοι δημιουργήθηκαν πριν από τον υλικό κόσμο, αφού στο βιβλίο της Π.Δ. «Ιώβ» παρουσιάζεται ο Θεός να μιλά και να ομολογεί ότι μόλις δημιούργησε τα άστρα, όλοι οι άγγελοι τον ύμνησαν με δοξολογίες.

Οι άγγελοι έχουν μεγαλύτερες και ανώτερες γνωστικές ικανότητες από τους ανθρώπους. Βέβαια δεν είναι ούτε παντογνώστες, ούτε παντοδύναμοι όπως ο Θεός. Δεν προγνωρίζουν τα μέλλοντα, παρά μόνο αν τους τα αποκαλύψει ο Θεός, ούτε γνωρίζουν τι ακριβώς κρύβεται στην καρδιά κάθε ανθρώπου. Η μετακίνησή τους γίνεται ταχύτατα, αλλά δεν είναι πανταχού παρόντες. Κάθε φορά βρίσκονται σε συγκεκριμένο τόπο, δίχως να γνωρίζουν το τι συμβαίνει αλλού. Η αθανασία τους δεν πηγάζει από τη φύση τους, αλλά επειδή μετέχουν «κατά χάριν» στην αγιότητα του Θεού.
Ένα από τα έργα των αγγελικών δυνάμεων αφορά τη σωτηρία των ανθρώπων. Με αυτό επιφορτίσθηκαν μετά την δημιουργία του ανθρώπου και το επιτελούν με ιδιαίτερη προθυμία και χαρά, αφού κάθε φορά που μετανοεί ένας άνθρωπος για τις αμαρτίες του, πανηγυρίζουν και χαίρονται στον ουρανό.

Ο Άγγελος του κάθε ανθρώπου

Σύμφωνα με τη Χριστιανική πίστη, ο κάθε άνθρωπος που έρχεται στο κόσμο έχει από ένα φύλακα άγγελο. Είναι εκεί τη στιγμή που γεννιόμαστε. Βλέπει την πρώτη αγκαλιά της μητέρας, προσεύχεται συνεχώς προς το Θεό από τη πρώτη στιγμή της ζωής μας. Χαίρεται απίστευτα όταν κάνουμε πράγματα που ευαρεστούν το Θεό. Λυπάται, κλαίει και προσεύχεται για εμάς μπροστά στο θρόνο Του όταν κάνουμε αμαρτίες.

Ο φύλακας άγγελος μας είναι, εκεί, διπλά μας, σε κάθε μας στιγμή, ακούραστος και υπομονετικός. Ποτέ δεν μας εγκαταλείπουν, ακόμα και όταν ο άνθρωπος φεύγει, από αυτή την ζωή, αυτοί συνεχίζουν να παρακαλάνε τον Κύριο για την ψυχή του και ο καλός και αγαθός Θεός, ακούει τα πλάσματα Του, τους αγαπημένους αγγέλους Του.

Στο αρχαιότατο έργο «ποιμήν» του Ερμά, γίνεται λόγος για τον προσωπικό φύλακα άγγελο κάθε ανθρώπου. Αυτός μάλιστα είναι τρυφερός, σεμνός, πράος, διδάσκει στην ανθρώπινη καρδιά τη δικαιοσύνη και το δρόμο προς το αγαθό. Και άλλοι πατέρες της εκκλησίας μας διδάσκουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση παραμονής του φύλακα αγγέλου δίπλα στον άνθρωπο, είναι ο άγιος βίος, διαφορετικά απομακρύνεται εξ΄ αιτίας των πονηρών και αμαρτωλών έργων. Ο άγγελος αυτός παρηγορεί στις θλίψεις, βοηθά στους πόνους, συμπάσχει με τον άνθρωπο, τον οδηγεί στη μετάνοια και τον προστατεύει από ορατούς και αόρατους εχθρούς.

Η Ευχή στο φύλακα άγγελο μας είναι από της πιο ωραίες προσευχές, δώρο Θεού για μας, όπως δώρο Του είναι κι ότι τον καθένα μας συνοδεύει κι ένας φύλακας Άγγελος Του.

 

Η ΕΥΧΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΦΥΛΑΚΑ ΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΖΩΗΣ
Ἅγιε Ἄγγελε, ὁ ἐφεστὼς τῆς ἀθλίας μου ψυχῆς καὶ ταλαιπώρου μου ζωῆς, μὴ ἐγκαταλίπῃς μὲ τὸν ἁμαρτωλόν, μηδὲ ἀποστῇς ἀπ’ἐμοῦ διὰ τὴν ἀκρασίαν μου. Μὴ δώης χώραν τῷ πονηρῷ δαίμονι κατακυριεύσαί μου τῇ καταδυναστείᾳ τοῦ θνητοῦ τούτου σώματος. Κράτησον τῆς ἀθλίας καὶ παρειμένης χειρός μου, καὶ ὁδήγησον μὲ εἰς ὁδὸν σωτηρίας. Ναί, Ἅγιε Ἄγγελε τοῦ Θεοῦ, ὁ φύλαξ καὶ σκεπαστὴς τῆς ἀθλίας μου ψυχῆς καὶ τοῦ σώματος, πάντα μοι συγχώρησον, ὅσα σοὶ ἔθλιψα πάσας τὰ ἡμέρας τῆς ζωῆς μου, καὶ εἰ τὶ ἥμαρτον τὴν σήμερον ἡμέραν. Σκέπασον μὲ ἐν τῇ παρούσῃ νυκτὶ καὶ διαφύλαξον μὲ ἀπὸ πάσης ἐπηρείας τοῦ ἀντικειμένου, ἵνα μὴ ἓν τινι ἁμαρτήματι παροργίσω τὸν Θεόν. Καὶ πρεσβεῦε ὑπὲρ ἐμοῦ πρὸς τὸν Κύριον, τοῦ ἐπιστηρίξαι μὲ ἐν τῷ φόβῳ Αὐτοῦ, καὶ ἄξιον ἀναδείξαι μὲ δοῦλον τῆς Αὐτοῦ ἀγαθότητος. Ἀμήν.

 
Διαβάστηκε 24229 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 16:42
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Θαύμα στη Ρόδο! Δάκρυσε εικόνα του Ταξιάρχη (video) »

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων